Marți, 9 iunie, președintele Klaus Iohannis a participat, la Palatul Cotroceni, la o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

“Se impune prelungirea stării de alertă. Nu se poate continua fără a avea acest instrument. Sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanțarea, portul măștii în interior, măsurile de igienă. Trebuie să înțelegem că aceste lucruri vor rămâne în continuare. Mă adresez Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă. Stimați parlamentari, fiți responsabili. Dacă sprijiniți Guvernul, putem să controlăm eficient răspândirea epidemiei. Guvernul a luat cele mai bune măsuri.

Se vor putea redeschide mall-urile, fără restaurante și locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior, 50 în exterior. Va fi posibilă, dar nu obligatorie, dupa 15 iunie, redeschiderea after school-urilor, gradinitelor si creselor private.”, a spus Iohannis.