Polițiștii rutieri din Alba s-au aflat la datorie în perioada minivacanței de Rusalii. Aceștia au acționat în principal pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool sau a altor substanțe, precum și pentru fluidizarea traficului rutier.

În perioada 05 – 07 iunie 2020, polițiștii Servicului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au organizat, pe raza întregului județ, o acţiune ce a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere datorate conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.

De asemenea, pe principalele artere rutiere ale judeţului au fost organizate dispozitive rutiere pentru fluidizarea traficului.

Astfel, polițiștii au efectuat 1.187 de testari cu aparatul etilotest, au constatat 12 infracțiuni la regimul rutier, dintre care 5 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și au reținut 48 de permise de conducere, dintre care 30 pentru conducerea sub influența alcoolului.

La acțiune au participat polițiștii rutieri și cei cu atribuții pe linie de circulație rutieră.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reamintește faptul că șofatul autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto:

NU VĂ URCAŢI LA VOLAN, DACĂ AŢI CONSUMAT BĂUTURI ALCOOLICE!