Duminică, 31 mai 2020, Primăria Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, organizează un eveniment dedicat memoriei inginerului și profesorului Dorin Pavel (1900-1979), fondatorul hidroenergeticii românești, cu ocazia aniversării celor 120 de ani de la nașterea sa. Evenimentul se va desfășura în mediul online, pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și va cuprinde materiale documentare privind biografia inginerului și profesorului Dorin Pavel, mesaje transmise de descendenții și apropiații familiei acestuia, comunicări științifice, fotografii și documente de epocă, precum și materiale video reprezentative pentru activitatea și opera sa. Evenimentul online se va desfășura după următorul program:

Ora 10:00„Dorin Pavel (1900-1979), fondatorul hidroenergeticii românești” (materiale biografice, accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 11:00 – Remember: „Amintiri cu și despre Dorin Pavel”, Monika Fomino, Elveția (accesibil pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 12:00 – Remember: „Profesorul și inginerul Dorin Pavel”, prof. univ. dr. emerit Alexandru Herlea, Université de Technologie de Belfort-Montbéliard, Franța (accesibil pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 13:00 – Remember: „Dorin Pavel și astronautica”, prof. univ. dr. Radu Rugescu, Universitatea Politehnică din București (accesibil pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 14:00Memento Dorin Pavel…

Ora 15:00 Comunicare științifică. „Dorin Pavel, la cumpăna marilor evenimente istorice (1914-1918)” (accesibilă pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 17:00Povestea inginerului și profesorului Dorin Pavel în imagini de familie (accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 19:00Amenajări hidrografice de pe Valea Sebeșului, proiectate de Dorin Pavel (materiale video, accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Dorin Pavel (1900-1979), nepotul de soră al poetului și filosofului Lucian Blaga, a fost inginer, profesor universitar, proiectant al principalelor hidrocentrale ale țării (de pe râurile Bârzava, Argeș, Lotru, Sebeș, Olt, Siret, Drăgan etc.), al amenajărilor de la Porțile de Fier sau al sistemelor de irigații din lunca Siretului. Eforturile sale, activitatea didactică și științifică, i-au fost încununate de cele mai înalte distincții și de accederea în structurile unor asociații savante atât din țară, cât și din străinătate, opera sa fiind desăvârșită de generațiile de studenți formate la Politehnica din București.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.