Pe cei care locuiesc în zonele montane, rurale, în vecinătatea pădurilor, îi așteaptă din nou zile grele. Desigur, lupta lor împotriva tăierilor ilegale de arbori este legitimă, dar se pare că PNL vrea să o poarte doar împotriva celor care taie o creangă, nicidecum împotriva celor care rad păduri cu acte în regulă emise de ocoalele silvice. Un exemplu al ”interesului” PNL pentru apărarea pădurilor se referă la bicicliști, care trebuie să poată intra fără restricții în fondul forestier.

Guvernul Orban, prin Ministrul Mediului, Costel Alexe și cu ajutorul USR, au modificat Codul Silvic pentru a putea face dosare penale oricui taie o tufă nemarcată de pădurar. E oare normal așa ceva? Deși a fost vehiculată ca soluție pentru a rezolva procedura de infringement contra României, pentru problemele de mediu, inclusiv legislația silvică, guvernanții nu sunt în nici un caz preocupați de problema combaterii tăierilor ilegale de păduri. Este vorba despre o simplă cosmetizare a legii, cu modificări superficiale, nu e nicidecum o reformă reală a politicilor forestiere naționale, și conține elemente care vor îngreuna soluționarea procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru domeniul forestier.

Acum câțiva ani, PNL a majorat pedepsele pentru contravențiile silvice, în timp ce guvernarea PSD le-a redus pentru tăierile mărunte sau neregulile neînsemnate în documente, făcând astfel diferența între cei care taie o uscătură pentru a se încălzi și cei care fură lemne cu camionul, cu acte îndoielnice.

Până acum, se constituia în faptă penală tăierea de arbori în cantitate mai mare de 10 mc, apoi au fost modificate prevederile pentru prejudiciul în valoare de peste cinci ori prețul mediu al unui metru cub de lemn pe picior. În prezent, orice tăiere de arbori fără forme legale de 0,1 mc devine faptă penală, susceptibilă de amendă penală sau chiar închisoare! Prin urmare, oricine taie o tufă va putea fi ”aranjat” de pădurar cu un dosar sau amendă penală și cu tractorul sau căruța și calul confiscate. Nu este deloc o exagerare, au fost cazuri de căruțe și cai confiscați chiar în județul nostru, iar proprietarii au fost nevoiți să le răscumpere la licitația de confiscări organizată de ANAF. În unele cazuri de confiscare a unor camioane, instanțele judecătorești au anulat confiscarea, însă nu aceasta este soluția! Nu e deloc normal să trăim într-o permanentă amenințare cu dosare penale pentru orice uscătură luată din pădure!

E adevărat că lupta cu tăierile ilegale de pădure nu are nici un rezultat dacă nu sunt aplicate măsuri aspre, însă nu e corect să aplici aceeași pedeapsă pentru cel care taie o tufă ca și pentru cel care rade o pădure! Această măsură legislativă nu face decât să dea mai multă putere pădurarilor și polițiștilor din comunele de la deal și de la munte, care o vor folosi pentru a plăti polițe. Nu prin asuprirea oamenilor care își încălzesc casele cu lemne, în mediul rural, se rezolvă problema tăierilor ilegale!

La alegerile locale din 27 septembrie dați PNL-ului un semnal că măsurile luate împotriva celor fără posibilități trebuie să dispară! Votați PSD!

Virgil V. Hanțiu, candidat pe lista PSD la Consiliul Județean Alba

Votați Ioan DÎRZU și echipa PSD la Consiliul Județean Alba!

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

Executat de SEBEȘANUL MEDIA SRL 

CUI mandatar financiar județean 21200019