a-2 Statul român va acorda prime de până la 15000 de euro pentru eficientizarea energetică a caselor

Începând cu 15 septembrie proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a-şi eficientiza energetic imobilele. Ei pot primi până la 15.000 de euro prin programul „Casa Eficientă Energetic”.

Casa Eficientă Energetic (…) este un program prin care toţi românii pot primi sprijin din partea statului român în sumă de 15.000 de euro, sumă nerambursabilă prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Doritorii au timp până pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei să-şi pună ordine în hârtii şi să se hotărască ce vor să facă cu această primă de eficienţă energetică de 15.000 de euro din partea statului român.

Pentru acest program bugetul este de 430 de milioane de lei. Din aceşti bani se va finanţa eficientizarea energetică pentru circa 9.000 de case din ţara noastră. Fiecare proiect depus va primi finanţare în cuantum de 60% din costul investiţiei, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul are ca scop reducerea consumului de energie din case şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori sau la 25% prin geamuri sau prin acoperiş.

Pentru a primi această finanţare, un proprietar de casă trebuie să realizeze acel audit energetic al locuinţei. Apoi să facă un proiect prin care eficienţa energetică a casei să crească măcar cu o clasă, din C în B sau din B în A. Din proiect va rezulta şi ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiţia finanţării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinţei. Toate aceste echipamente, dar şi altele, sunt eligibile prin acest program.

Înscrierea în program se va face online. După acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investiţiile trebuie finalizate în termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpăra echipamente de unde vor ei din ţară, însă lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garanţia unor lucrări bine efectuate. La final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiţie după un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară.

Orice şcoală din România poate primi finanţare de la noi pentru lucrări de izolaţie termică, încălzire centralizată, reducerea consumului de energie sau a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest program vor fi investiți 384 de milioane de lei. Din acest fond vor putea fi eficientizate energetic aproximativ 400 de unităţi de învăţământ din România.

sursa: agerpres.ro