Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a început sâmbătă, 11aprilie, testarea pacienților pentru depistarea cazurilor COVID-19 în propriul laborator după ce în cursul nopții de vineri spre sâmbătă au ajuns ultimele componente necesare liniei de diagnosticare.

Fondurile necesare pentru cumpărarea unei linii complete de diagnosticare a cazurilor de COVID-19 au fostpuse la dispoziție de către compania Transavia, iar achiziția aparaturii și echipamentelor (Real Time PCR, extractor, hote, centrifugi, vortex, kituri deextracție și detecție etc.) a fost realizată de către SJU Alba Iulia.

Linia de diagnosticare a COVID-19, boală cauzată de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2), este formată din aparatură și componente performante și are capacitatea de a testa circa 400 de probe biologice recoltate, în 24 de ore. Astfel, are posibilitatea de atesta toți pacienții SJU Alba Iulia, toate cadrele medicale și personalul auxiliar din cadrul unității medicale, dar și alte probe biologice care sunt trimise de la pacienți din județ. În cadrul laboratorului de diagnosticare a cazurilor COVID-19 lucrează  1 medic, 3 biologi și 2 asistenți medicali.

Premergător testării probelor recoltate de la pacienții SJU Alba Iulia, s-au realizat o serie de examinări de probă, care au fost conforme, iar personalul medico-sanitar a beneficiat de instruire de specialitate.

Reamintim că în Monitorul Oficial al României a fost publicat marți, 7 aprilie 2020, ordinul privind includereaSJU Alba Iulia pe lista unităților specializate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul Coronavirus SARS-CoV-2, care cauzează boala denumită COVID-19.