La nivelul reprezentanților DSP Alba a parvenit, neoficial, acum două zile (marți, 28 aprilie 2020), informația privind posibila contaminare cu COVID-19 a administratorului unei societăți de panificație din Alba Iulia. La acel moment reprezentanții DSP au verificat telefonic informația și s-a constatat că acesta s-ar afla internat în județul Cluj. Cu toate că la acel moment DSP Alba nu a avut niciun fel de document oficial prevăzut în astfel de situații, reprezentanții DSP s-au autosesizat și au demarat de urgență o anchetă epidemiologică bazată pe identificarea contacților declarați de către persoana confirmată. Astfel, au fost identificate mai multe persoane (contacți direcți) – angajați de la birourile societății, precum și din alte instituții. Precizăm că o anchetă epidemiologică depinde în cea mai mare măsură de sinceritatea persoanei confirmate și conform metodologiei se declanșează la obținerea unui document oficial privind existența unui caz confirmat.

În cursul zilei de miercuri, 29 aprilie, cu toate că nu fuseseră încă primite documentele oficiale sau buletinul de analiză al administratorului, instituția noastră și-a asumat și a efectuat testarea persoanelor declarate, fiind depistați pozitiv un număr de 5 angajați care activau în cadrul birourilor din sediul administrativ care sunt situate separat de spațiul de producție prorpiu-zis.

La insistențele DSP Alba, în seara zilei de 29 aprilie, omologii de la DSP Cluj ne-au trimis pe whatsapp buletinul de analiză pentru test COVID-19 pozitiv al administratorului societății, inspectorii DSP Alba luând imediat decizia suspendării activității societății de panificație aseară, în jurul orei 21.00 inspectorii DSP Alba s-au deplasat la toate punctele de lucru ale societății. Precizăm că în lipsa unor documente oficiale sau a unor buletine de analiză, conform legii în vigoare nu se putea lua măsura suspendării activității societății sau izolării personalului. S-a luat decizia de suspendare a întregii activități a societății, la toate punctele de lucru, întrucât nu se cunoșteau date exacte cu privire la contactul angajaților depistați pozitiv cu ceilalți angajați de la celelalte puncte de lucru și DSP Alba a preferat să aplice principiul prudenței până la definitivarea anchetei epidemiologice și testarea întregului personal.

Menționăm că transmiterea virusului nu se face prin produse alimentare dar o igienă necorepunzătoare (mâni nespălate) poate favoriza transmiterea virusului!

Pentru siguranța angajaților societății și în scopul limitării extinderii focarului, DSP Alba a luat decizia testării COVID 19 în dimineața zilei de 30 aprilie a tuturor angajaților societății implicați în producție, desfacere și personal administrativ, în total fiind vorba de peste 100 de persoane. Menționăm că activitatea e suspendată până la obținerea rezultatelor de laborator, urmând ca în funcție de aceste rezultate să se analizeze reluarea activității. În intervalul de suspendare, în toate punctele de lucru, atât producție cât și desfacere, se fac acțiuni de dezinfecție și igienizare. DSP Alba va lua toate măsurile necesare pentru a preveni eventualul risc de transmitere la nivelul populației a infecției COVID-19. Specialiștii DSP Alba sunt în contact direct cu personalul societății pentru monitorizare.

Biroul de presă al DSP Alba