Directorul executiv al DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu, atrage atenția asupra pericolului pe îl reprezintă extinderea rapidă și necontrolată a focarelor de pestă porcină africană în județul Alba. Semnalul de alarmă trebuie tras având în vedere că în județul Alba au fost declarate focare noi de PPA, chiar 3 într-o singură zi (2 focare în localitatea Sânmiclăuș și unul în localitatea Biia), iar această boală fără tratament produce pagube materiale enorme asupra crescătorilor de porci din jud. Alba și nu numai.
Pericolul este amplificat în această perioadă de circulația necontrolată a porcilor mistreți în căutare de hrană astfel că aceștia intră de nenumărate ori în lanurile de porumb și în culturile de lucernă unde găsesc hrană din belșug. Mulți din acești porci sunt infectați și transmițători ai virusului pestei porcine africane, o boala mortală, incurabilă care evoluează și la porcul domestic.
Din neatenție sau din necunoaștere omul devine foarte ușor vector pentru acest virus în momentul când intră în lanul de porumb sau lucernă prin intermediul furajului pe care îl transporta acasă și îl administrează porcilor din gospodărie sau prin intermediul încălțămintei cu care a intrat în cultură, a utilajelor agricole utilizate pentru transportul furajelor etc. Pentru a preveni transmiterea bolii din mediul silvatic la porcul domestic atât proprietarii de porci cât și ceilalți agricultori care intră în culturi, trebuie sa respecte câteva măsuri minime de prevenție:
• nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
• evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii;
• este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;
• creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
• este interzisă creșterea porcilor domestici în cadrul stânelor de ovine din cauza riscului crescut de contaminare de la porcii mistreți infectați;
• nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
• nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
• vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Alba despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi
• precizam ca pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;
Facem precizarea că pesta porcină africană nu reprezintă un risc de îmbolnăvire la oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social, prin pagubele pe care le produce, atât în mod direct, prin mortalitate, cât și indirect, spre exemplu, prin măsurile de sacrificare de necesitate care se impun.
Biroul de presă al DSVSA Alba