Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, într-o declarație de presă la Cotroceni, că a semnat decretul pentru prelungirea stării de urgență, în contextul COVID-19.

”În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluției pandemiei la nivel global. Dimpotrivă, numărul persoanelor infectate cu coronavirus, cât și numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert. Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate.

Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezență fiziă. Am decis prin decretul pe care l-am emis că Guvernul va lua toate măsurilor pentru asigurarea siguranței alimentare a cetățenilor prin asigurarea circulării distribuitorilor. Pe durata stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente, servicii de strictă necesitate și alimentare și carburanți

Am mențiunut măsura pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu până la demitere în direcțiile sanitare, serviciile de ambulanță, autorități publice în asistență socială si protecție socială.

Decretul menționează ca pe perioada stării de urgență managementul spitalele civile să poată fi asigurat de MAPN.

In aceasta perioada critica, termenele de preaviz în domeniul medicale si in sistemul Apărarii se suspendă pe toata perioada stării de urgență.Este interzisa inchiderea sau suspendarea activitatii centrelor rezidentiale, publice si private, de ingrijire persoane varstnice sau copii cu si fara dizabilitati si a altor categorii vulnerabile. E permis ca apartinatorii sa-i poata transfera la propriul domiciliu daca isi asuma pe propria raspundere ca au conditiile corespunzatoare ocrotorii temporare a acestora

In justitie, activitatea de judecata continua doar in cazuri de urgenta deosebita

In transporturi, Guvernul asigura masurile specifice atfel incat sa fie asigurata cu prioritate protectia populatiei si a bunurilor

Furnizorii de servicii de comunicatii electonice au obligatia de a evita posibila intrerupere a traficului in retelele publice.

Fiecare dintre noi suntem datori să punem umărul la trecerea peste această grea încercare. Toți vrem să ne recâștigăm viața, dar cât de repede se întâmplă depinde doar de respectarea restricțiilor. Sunt măsuri care salvează vieți. Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și ignoră reglementările: nu păcăliți instituțiile, vă păcăliți singuri, pe cei dragi pe care îi puneți în pericol, copii și părinți. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de reglemntări poate însemna îmbolnăvirea voastră și a celor dragi. Nu îi expuneți pe cei de lângă voi. Fiți responsabili și solidari. Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă putere să treacă peste această perioadă dificilă. În vremurile acestea, toți suntem vulnerabili. Vreau să mă adresez medicilor și personalului medical. Vă mulțumesc încă o dată fiecăruia dintre voi pentru munca depusă în aceste zile. Lupta continuă și noi avem nevoie de profesionalismul  vostru.” a spus Klaus Iohannis.