Miercuri, 22 aprilie, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în urma unei întâlniri avute cu un grup restrâns de miniștri ai cabinetului Orban.

”Dragi români, așa vom arăta după 15 mai în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Am decis astăzi ca toată lumea să poate măști în spațiile publice sau în transportul în comun.

După 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem.

Pentru protecția generală a populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare după 15 mai, precum interdicțiile de manifestări și adunări publice.

Mi s-a părut important să vă dau această veste ca să avem toți această perspectivă după 15 mai.

E vorba de libertatea de miscare individuală. E pentru protecția individual și socială. Până la 15 mai, toate restricțiile rămân în vigoare. Stați acasă!

Sa nu ne imaginam ca totul revine la normal din 15 mai. Unele restrictii vor disparea, multe altele vor ramane in picioare si pas cu pas, dupa un calendar care tine evident si de evolutia cazurilor, vom incerca sa intram in ceea se numeste intr-o noua normalitate fiindca din pacate expertii spun ca virusul nu va disparea deci va trebui sa gasim o modalitate de trai cu acest virus, cu aceasta epidemie. Pe masura ce interdictiile vor fi ridicate, raspunderea fiecaruia dintre noi va fi mai mare.”a declarat Ionannis.