Joi, 23 aprilie, președintele Klaus Iohannis a avut o nouă apariție publică în care a făcut niște aprecieri referitoare la situația actuală în contextul epidemiei de Coronavirus.

”Din păcate, azi am depășit numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19. Datele ne arată că suntem pe trend ascendent al epidemiei și trebuie să respectăm cu strictețe măsurile de izolare și de igienă. Nu ne aflăm în etapa de plafonare a curbei infecțiilor. În statele care au fost afectate mai devreme apar noi cazuri. Cea mai mare parte a populației lumii se poate contamina, potrivit studiilor experților. Toate acestea ne arată că eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun la nivel european. În acest sens, azi voi participa la videoconferință a Consiliului European.

Iohanis a mai spus că a fost deja mobilizata o suma de peste 1,5 miliarde de euro din actualul buget multianual al Uniunii Europene”, astfel:

  • 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru sustinerea IMM-urilor
  • 350 de milioane de euro pentru achizitia de echipamente medicale
  • 300 de milioane de euro pentru sustinerea somajului tehnic
  • 120 de milioane de euro stimulente de risc pentru cadrele medicale
  • 30 de milioane de euro pentru sustinerea asistentilor sociali

„Aceste fonduri sunt disponibile acum deja si vor fi folosite deja de guvernul Orban.”

”Un obiectiv al planului de redresare economica este un program masiv de investitii axat pe consoliderea industriilor esentiale si a industriilor si serviciilor puternic afectate. In actuala situatie este nevoie de o finantare substantiala pentru combatera efectelor acestei crize. Voi cere formarea unui fond de redresare economica de care sa poate beneficia toate statele membre, ca un instrument suplimentar fata de masurile de sprijin actuale (…) Voi sustine ferm si politicile clasice, de coeziune si agricultura, nu-si pierd relevanta, trebuie sa fie politici esentiale in viitorul buget al UE”, a declarat Klaus Iohannis.