Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, Ioan Dîrzu, președinte PSD Alba a acuzat guvernul Orban că nu prioritizează alocațiile copiilor.

”Ca să nu fiu acuzat de populism, am să expun doar faptele, așa cum s-au întâmplat și am să vă rog să trageți singuri concluziile de rigoare.

În februarie 2019, un deputat PNL, într-o declarație de la tribuna Parlamentului, aplaudată de toți colegii săi de partid, cerea Partidului Social Democrat, aflat atunci la guvernare: „Tăiați din pensiile speciale și dați copiilor alocații!”. Iar PSD a găsit bani pentru mărirea alocațiilor copiilor.

La mai puțin de un an, cu PNL la guvernare, în decembrie 2019, după ce Parlamentul a votat mărirea alocațiilor pentru copii, de la tribuna Parlamentului un alt deputat PNL își schimba discursul la 180 de grade față de perioada în care se afla în Opoziție și considera că pentru alocațiile copiilor nu se merită ca guvernul PNL să facă un efort bugetar: „De unde luăm banii ăștia? De la spitale, de la școli?”.

În acest moment, un copil între 2 și 18 ani primește 30 de euro alocație. În majoritatea țărilor europene, 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥 𝐩𝐮𝐭̗𝐢𝐧 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, în vreme ce la noi este cu mult mai mică.
În Olanda, elevii încasează 𝐥𝐮𝐧𝐚𝐫 𝟐𝟕𝟑 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, în Italia 𝟐𝟓𝟖 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, în timp ce în Suedia alocațiile variază între 𝟏𝟐𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐬̗𝐢 𝟐𝟏𝟖 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥, în funcție de numărul de minori din familie. Germania plătește câte 𝟏𝟔𝟒 𝐞𝐮𝐫𝐨, iar în Finlanda alocațiile pornesc de la 𝟏𝟎𝟒 𝐞𝐮𝐫𝐨 pe lună pentru primul copil și ajung până la 𝟏𝟖𝟗 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐥 𝐜𝐢𝐧𝐜𝐢𝐥𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥.
𝐃𝐚𝐜𝐚̆ 𝐏𝐍𝐋 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐞𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫, aceasta ar fi ajuns 𝐥𝐚 𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, oricum mult sub cea mai mică alocație plătită în Uniunea Europeană.

Ținând cont de aceste argumente, rămâne întrebarea: 𝐝𝐞 𝐜𝐞 𝐏𝐍𝐋 𝐧𝐮 𝐝𝐨𝐫𝐞𝐬̗𝐭𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐬̗𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭̗𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢?”