Ioan Căldare este un cetățean apolitic al municipiului Sebeș care, de-a lungul timpului s-a implicat în acțiuni de conștientizare în legătură cu problemele de mediu din localitate.

Marți, 8 septembrie, în cadrul emsiunii ”La ordinea zilei” de la radio HIT FM Alba, domnul Căldare, în calitate de invitat a ținut să aducă din nou în atenția publicului problema poluării din Sebeș.

”Problema cea mai importantă la Sebeș este poluarea cu 4 poluanți cu efect cancerigen: pulberi în suspensie PM10 și PM 2,5, formaldehidă, benzen și ozonul troposferic.” a precizat Ioan Căldare.

Invitat fiind în aceeași emisiune, candidatul PSD pentru funcția de primar al municipiului Sebeș, Radu Cristian a precizat:

”Sănătatea și viața omului nu se negociază! Din 27 septembrie, din funcția de primar voi rezolva problema poluării din Sebeș! Am experiență în legătură cu problemele de mediu deoarece m-am ocupat cu acestea din 2007 din calitate de consilier local. După câștigarea fotoliului de primar am în vedere:

1. Înființarea Compartimentului de Pretecția Mediului și Ecologie urbană de sine stătător (în prezent există Departamentul de controlul calității alimentelor, protecția mediului, management strategic și ULM).

2.Angajarea de ingineri specialiști în protecția mediului și ingineri specialiști în ecologie urbană (în prezent există un medic veterinar și un fizician).

3.Autorizarea RENAR a laboratorului de analize de mediu din dotarea primăriei Sebeș și măsurarea emisiilor de poluanți la sursă. În prezent se măsoară doar emisiile de poluanți de la toți poluatorii.

4. Rediscutarea în Consiliul local Sebeș a proiectului de hotărâre privind protejarea mediului înconjurător, a sănătății populației și a biodiversității în municipiul Sebeș, respins de primarul Dorin Nistor și de consilierii PNL.

În plus, mă angajez ca din funcția de primar să modernizez 6-7% din rețeaua de apă-canal din Sebeș.”