Marți, 14 iulie, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a propus în ședința de plen, introducerea la vot final a inițiativei cetățenești „Fără penali în funcții publice”. A fost consens între liderii grupurilor politice pentru a susține inițiativa. Membrii Comisiei Juridice au lucrat în paralel cu ședința de plen, inițiativa fiind votată în aceeași zi, înregistrându-se 295 de voturi pentru şi o abţinere.

“La începutul sesiunii extraordinare s-a găsit pe ordinea de zi proiectul ‘Fără penali în funcţii publice’. Pentru că sesiunea se încheie mâine, pentru a nu muta dezbaterile pentru sesiunea următoare, eu v-aş propune ca membrii Comisiei juridice să se reunească şi până la finalul zilei să dăm şi un vot şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa care interzice celor condamnaţi să candideze în alegeri”, a spus Simonis.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut:

Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Odată cu adoptarea legii, trebuie organizat un referendum de revizuire a Constituției.