Ajuns la cea de-a XL-a ediție, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, una dintre cele mai longevive manifestări cultural-științifice de profil din România, se va desfășura anul acesta în mai multe etape, încadrându-se în limitele și restricțiile adoptate de autoritățile din țara noastră, în vederea prevenirii extinderii contaminării cu virusul COVID-19 (Coronavirus). Organizatorii festivalului, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, propun, într-o primă etapă, un altfel de festival, desfășurat în mediul online.

Lucian Blaga: cunoaștere, creație, universalitate”

-Program-

VINERI, 8 mai 2020

Ora 10:00 Mesajul autorităților locale (accesibil pe site-ul oficial, pagina de facebook și canalul de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Mesaje transmise de membrii familiei Blaga, de Academia Română (accesibile pe pagina de facebook și site-ul oficial al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, www.cclbsebes.ro – rubrica Festivalul Internațional „Lucian Blaga”).

Ora 14:00Mesaje transmise de colaboratorii și prietenii festivalului (accesibile pe pagina de facebook și canalul de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 18:00 – Fotografii alb-negru din povestea Festivalului „Lucian Blaga” Sebeș (accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 20:00 – fragment din drama „Meșterul Manole”, regia Florin Coșuleț, distribuția alcătuită de studenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu (transmiterea înregistrării video a momentului artistic desfășurat la 11 mai 2018, în deschiderea celei de-a XXXVIII-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, prin intermediul paginii de facebook și a canalului de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

SÂMBĂTĂ, 9 mai 2020

Ora 10:00 – Conferință academician Alexandru Surdu, președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române: „Sistemul filosofic blagian” (redifuzarea conferinței desfășurate la 11 mai 2019, prin intermediul paginii de facebook și a canalului de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 12:00 – Comunicări științifice (accesibile pe pagina de facebook și site-ul oficial al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, www.cclbsebes.ro – rubrica Festivalul Internațional „Lucian Blaga”).

Ora 20:00„Tulburarea apelor”, după Lucian Blaga. Spectacol de teatru pus în scenă, în premieră națională, în anul 2018, de regizorul Cosmin Pleșa, laureat al Festivalului Internațional de Artă „Cavalerul de Aur” de la Moscova, cu o distribuție formată din: Adrian Titieni, Grigore Leșe, Ioana Abur, Iulia Lumânare, Constantin Dinulescu, Alexandru Beteringhe, Valeriu Andriuță, Mircea Gheorghiu, Mircea Constantinescu, George Remeș, Tiberiu Alexandru Hârșan, Marius Alexandru Iordache, Rusalina Bona, Mihai Hurduc (transmiterea înregistrării video a piesei de teatru pusă în scenă la 13 mai 2018, prin intermediul paginii de facebook și a canalului de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

DUMINICĂ, 10 mai 2020

Ora 10:00 – Flori pentru Blaga…

Ora 11:00 – Tinerii Sebeșului și festivalul (file de jurnal, cu amintiri din edițiile precedente, accesibile pe pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Ora 12:00 – Comunicări științifice (accesibile pe pagina de facebook și site-ul oficial al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, www.cclbsebes.ro – rubrica Festivalul Internațional „Lucian Blaga”).

Ora 20:00Spectacol extraordinar Gheorghe Zamfir și invitații săi: soprana Rodica Gabriela Anghelescu, Alexandru Pal și Orchestra Cazanoi (retransmiterea spectacolului desfășurat la 12 mai 2019, prin intermediul paginii de facebook și a canalului de youtube al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș).

Prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a lansat proiectul digitizării publicațiilor festivalului, respectiv revistele „Caietele Blaga” și „Pașii Profetului”, care, începând cu data de 8 mai 2020, vor fi disponibile online, pe site-ul oficial al instituției (www.cclbsebes.ro – rubrica Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș) și vor putea fi accesate cu titlu de gratuitate.

În condițiile instituirii stării de urgență pe teritoriul României, organizatorii festivalului au procedat la modificarea și completarea regulamentului pentru Concursul Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, în sensul prelungirii termenului de predare al materialelor și al introducerii unei modalități alternative de expediere a lucrărilor. Astfel, cei interesați, au posibilitatea să se înscrie și să trimită lucrările, pe adresa de e-mail contact@cclbsebes.ro, până la sfârșitul lunii mai 2020, jurizarea urmând a se desfășura pe parcursul lunii iunie.

Avem speranța că în decursul acestui an, vom marca decernarea premiului de filosofie, acordat de Academia Română, sub cupola festivalului nostru.

Cea de-a XL-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș este organizată de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

MESAJE OFICIALE:

Ca în fiecare an, în aceste zile de mai, ar fi trebuit să aibă loc Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș, ajuns acum la cea de-a XL-a ediție. L-am fi cinstit iarăși împreună pe Singuraticul „mut ca o lebădă”, netulburat în „tulburarea apelor” și preocupat să nu strivim „corola de minuni a lumii”. Așa, mai izolați decât El, rămânem fiecare în casa noastră, care „și-a-mpins hotarele până la cer” și visăm la fetele verii care vor arde tăcute „ca steaguri în vântul și-n râsetul anului”. Nădăjduim cu toții să vină un an mai bun, în care să fim iarăși împreună. Până atunci, ne vom întâlni cu „poemele luminii” din sufletele noastre, vom scrie la „hronicul și cântecul vârstelor”, minunându-ne că încă se mai află pe lumea asta ciudată și neverosimilă un „sat al meu, ce porți în nume sunetele lacrimei”. Îi felicităm pe organizatori și le dorim spor în întâlnirea pe care ne-au prilejuit-o și de această dată cu Poetul și Filosoful.

Academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

Lucian Blaga rămâne una dintre cele mai emblematice personalități ale culturii românești contemporane, una dintre cele mai importante personalități ale Sebeșului, cu care autoritățile locale se mândresc și pe care le evocăm în mod constant. În semn de respect și prețuire față de prodigioasa activitate și opera monumentală, autoritățile locale continuă, ca o datorie de onoare, proiectul Festivalului „Lucian Blaga” Sebeș. Suntem convinși că ediția din acest an a festivalului, așezată sub cupola „cunoașterii”, „creației” și „universalității” spiritului blagian, desfășurată într-o manieră originală și în mai multe etape, va contribui la întărirea legăturilor create de-a lungul ultimelor patru decenii și la generarea unor noi audiențe. De asemenea, sperăm ca prin materialele online oferite, o alternativă viabilă a festivalului în aceste vremuri, să vă facem părtași la sensurile profunde ale acestui demers cultural, ajuns la vârsta maturității. Le mulțumim și le adresăm un gând de recunoștință tuturor celor care ne-au transmis mesajele lor pentru cea de-a XL-a ediție a festivalului, prieteni și colaboratori apropiați, membrii ai Academiei Române sau urmași ai familiei Blaga, dovedindu-ne că spiritul și lumina creației blagiene transcede peste timp, sălășluind în sufletele noastre.

Dorin Nistor, primarul Municipiului Sebeș