Urmare a depistării recente a unui număr de 4 cazuri confirmate COVID-19 în comuna Săliștea, sat Săliștea Deal, în data de 5 mai 2020 echipe ale DSP Alba s-au deplasat în comunitate în vederea luării măsurilor și demarării unor anchete epidemiologice, conform metodologiei de lucru. Cu această ocazie, echipe formate din asistenți medicali comunitari, medici epidemiologi și inspectori sanitari au prelevat peste 60 de probe în vederea efectuării de teste de laborator. În data de 6 mai 2020, odată cu obținerea rezultatelor au fost confirmate încă 8 persoane ca fiind infectate cu COVID-19. În cel mai scurt timp acestea au fost transportate pentru îngrijire și supraveghere la unități sanitare din județ specializate în tratarea acestei boli și, totodată, au fost dispuse măsuri de supraveghere și intensificare a măsurilor de izolare prevăzute în legislație. În prezent, numărul cazurilor confirmate în comunitatea din Săliștea Deal este de 12 persoane, la o populație de circa 250 de cetățeni. Toți contacții celor pozitivi se află izolați la domiciliu.

În acest context azi, 7 mai 2020, la sediul Primăriei Săliștea a avut loc o ședință de lucru în vederea stabilirii celor mai bune măsuri pentru a evita răspândirea virsului în comunitate, întâlnire la care au participat prefectul județului Alba, conducerea primăriei comunei Săliștea, conducerea DSP Alba, precum și conducerea IPJ, ISU, IJJ. Această ședință a fost urmată de o deplasarea în teren, în zonele cele mai afectate ale comunei, unde autoritățile au oferit explicații cetățenilor cu privire la importanța respectării măsurilor legale și a procedurilor de lucru, precum și necesitatea testării unui număr cât mai mare de oameni în vederea depistării posibilelor persoane pozitive și astfel, urmată de luarea măsurilor de limitare a extinderii. Tot în cadrul acestei acțiuni, autoritățile locale ale comunei au oferit în ceea ce privește sprijinirea comunității afectate în sensul asigurării de hrană și medicamente necesare.

DSP Alba trage un semnal de alarmă cu privire la importanța colaborării cetățenilor cu autoritățile în vederea limitării răspândirii virusului și respectării ordonanțelor militare precum și a legislației în domeniu.

”Suntem dispuși să ducem eforturile noastre la cel mai înalt nivel pentru a proteja populația. Nu putem face acest lucru singuri avem nevoie de toată înțelegerea și colaborarea cetățenilor județului. Am reușit să stingem toate focarele apărute în județ până acum printr-o intervenție promptă și, foarte important, prin colaborarea cetățenilor cu autoritățile”, Alexandru SINEA, director exectutiv DSP Alba.

Biroul de presă al DSP Alba