Constituția României, legea fundamentală a țării, prevede că dreptul la ocrotirea sănătății este garantat, iar statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice. Este evident că nu avem puterea țărilor din vest, greu încercate și ele de pandemia de COVID-19 și nici nu este momentul, acum, să ne aplecăm prea mult asupra unor astfel de comparații.

Este, însă, momentul să identificăm cele mai bune soluții, raportat la capacitățile, financiare și umane, de care dispunem. Într-o poziție precedentă, susținută public și în ședință de Consiliu Județean, menționam că fără vaccin și tratament, testarea masivă a populației poate preveni alte îmbolnăviri, mai ales în condițiile în care sunt persoane asimptomatice care, neizolate fiind, transmit virusul fără voia și știința lor.

Spitalul municipal Blaj a fost desemnat spital suport pentru pacienții confirmați COVID-19 iar, astfel, mai multe cadre medicale au fost transferate la această unitate medicală pentru a putea trata în condiții optime cazurile grave, respectiv cazurile pozitive care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Acum, însă, este rândul Consiliului Județean, cea mai bogată instituție din județul Alba, să susțină spitalul prin achiziționarea unei linii complete de diagnosticare a acestei boli, în parteneriat cu unitatea administrativ-teritorială. Astfel va ajuta pacienți de pe întreg teritoriul județului Alba, care sunt îngrijiți la această unitate medicală. De specificat, în acest sens, este că fiecare pacient pozitiv, beneficiază de cel puțin alte două teste înainte de a fi declarat vindecat.

Potrivit specialiștilor, în cazurile grave, primirea cât mai rapidă a rezultatelor este extrem de importantă, deoarece poate face diferența între viață și moarte. Astfel, rămân la poziția potrivit căreia avem nevoie de mai multe centre de diagnosticare, în mai multe zone ale județului, pentru ca timpul să nu devină cel mai mare dușman al pacientului.

Subliniez că, în ultimii ani, au mai fost realizate investiții, de către Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu primăria municipiului Blaj, iar un astfel de proiect este realizabil. De asemenea, Consiliul Județean Alba dispune de fondurile necesare achiziționării unui aparat Real-Time PCR și a celorlalte echipamente pentru diagnosticare, care nu depășesc costurile organizării a două-trei festivaluri, anulate, de altfel, în această perioadă. Noul coronavirus SARS-CoV-2, potrivit specialiștilor, nu va dispărea cu totul în următoarea perioadă, iar banii astfel alocați ar fi cheltuiți în mod justificat.

În lumina celor arătate mai sus, am propus conducerii Consiliului Județean Alba, în ședința din 30 aprilie, să alocăm fondurile necesare pentru un centru de diagnosticare la Blaj. Am nețărmuită încredere că un astfel de proiect ar fi privit cu deschidere de către toți colegii consilieri județeni și, ulterior, votat. Cu gândul la Art. 34 din Constituție – ”Dreptul la ocrotirea sănătății”.

Cu stimă,

Corneliu Mureșan,

Consilier județean