COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean Alba, instituția publică cu cel mai mare buget din județ, trebuie să fie alături de școli, profesori și elevi, având în vedere contextul epidemiologic, cauzat de evoluția pandemiei COVID-19. Situațiile speciale necesită decizii în consecință iar, în acest caz, Consiliul Județean trebuie să suplinească eforturile unităților de învățământ, administrațiilor publice locale și Guvernului privind achiziția de măști și mănuși sanitare de protecție, dezinfectanți pentru mâini și suprafețe și termometre corespunzătoare. Toate școlile trebuie să aibă internet, iar elevii și profesorii device-uri adecvate (sistem desktop PC, laptop sau tabletă) pentru acces la cursuri online, dacă va fi cazul.

În acest sens, pentru desfășurarea în bune condiții a procesului educațional atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice am solicitat, astăzi, Consiliului Județean convocarea de urgență a unei ședințe extraordinare pentru rectificarea bugetară în vederea alocării de resurse financiare pentru achiziția de echipamente sanitare de protecție și dezinfecție  și alte echipamente de acest tip necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Astfel, Consiliul Județean va putea, prin contracte de donație, să sprijine școlile aflate în situații de criză și care nu beneficiază de de fonduri externe nerambursabile și fonduri naționale, conform Ordonanței de Urgență nr. 144 din 24 august 2020, iar unitățile administrativ-teritoriale de care aparțin nu au posibilitate financiară să le achiziționeze. Luarea unei decizii de implicare este tardivă, dar nu nefolositoare, întrucât anul școlar începe peste câteva zile, dar ține 9 luni.

Am făcut această solicitare în speranța că, în al 24-lea ceas, Consiliu Județean va susține Educația, deși un demers similar mi-a arătat contrariul. Încă de la începutul lunii iunie am solicitat CJ Alba printr-o petiție scrisă analizarea posibilității elaborării unui regulament/proceduri de selecție de proiecte, în baza Legii nr. 350 din 2 decembrie 2005, care să permită direct instituțiilor de învățământ să acceseze fonduri nerambursabile de la Consiliul Județean Alba pentru achiziționarea de device-uri adecvate (sistem desktop PC, laptop sau tabletă) și pe care, ulterior, să le pună la dispoziția elevilor din familii fără posibilități materiale. Soluția propusă nu a fost agreată și, din păcate, nici nu s-a căutat alta, astfel încât toți elevii din Alba să beneficieze în următoarele zile de dreptul la educație garantat de Constituție.

Sănătatea elevilor e dincolo de orice orgoliu politic, nu se negociază, pentru ea se acționează și se protejează. Consiliile județene nu au, într-adevăr, în subordine școlile, dar această ”placă” nu mai ține! Să ne amintim că CJ Alba a finanțat diverse instituții, inclusiv de cult, asociații sau organizații, cu diverse domenii de activitate, deși nu le are și nu le avea în subordine. Și foarte bine a făcut dacă necesitățile financiare erau legitime și în interesul oamenilor. Nici festivalurile nu sunt în subordinea consiliului. Din cauza distanțării sociale, în mare parte, acestea nu s-au mai organizat și s-a economisit o sumă mare de bani, care poate fi alocată necesităților actuale. Mai mult decât atât, potrivit Codului Administrativ, Consiliul Județean asigură cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes județean privind educația și nu are nicio scuză în cazul lipsei de implicare. Să ne amintim că instituția a mai derulat proiecte educaționale, precum ”Primul ghiozdan”, care din păcate nu a avut continuitate. De asemenea, sunt cunoscute proiectele realizate în parteneriat, între o primărie și CJ Alba, pentru diferite investiții. Și în acest caz, CJ Alba trebuia doar să aleagă calea legală și să treacă la treabă.

Sunt primării care pot asigura necesarul de materiale sanitare de protecție și tablete educaționale pentru desfășurarea online a activităților didactice, dar există altele care, în lipsa sprijinului acordat de Guvern, au nevoie de ajutor. Indiferent în subordinea cui sunt școlile și cine este direct responsabil, elevii sunt ai județului Alba. În vremuri de criză, se iau măsuri în consecință, iar achizițiile și proiectele sunt prioritizate în funcție de necesități!

Corneliu Mureșan, consilier județean PSD