Joi, 23 aprilie, preşedintele Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Victor Pincu a anunțat când vor primi primi bani cei 570000 de solicitanți de șomaj tehnic înregistrați în luna martie.

”Pentru 570.000 de salariaţi au fost depuse cereri pentru şomajul tehnic pentru luna martie. Ne aşteptăm ca în luna mai pentru aprilie să fie depuse cereri pentru aproximativ un milion de salariaţi. (…) În prezent, pentru 320.000 de salariaţi au ajuns banii înainte de Paşte şi săptămâna aceasta sau cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare vor fi toate plăţile făcute. A depins foarte mult şi când s-au depus cererile.

Ministerul Muncii împreună cu Guvernul României lucrează în acest moment la un set de măsuri care se vor lua după şomajul tehnic, după 15 mai, asta ar însemna că pentru perioada 1-15 mai să mai fie două săptămâni de şomaj tehnic şi de la 15 mai vor fi alte măsuri. Încă se lucrează, nu s-a decis exact care vor fi aceste măsuri, dar într-adevăr ministerul şi guvernul vor veni în ajutorul celor care vor reintra în câmpul muncii.

Probabil, la începutul lunii mai, la 1 mai, vom şti exact care vor fi şi măsurile şi vom şti exact care sunt firmele care vor putea reveni. Din semnalele pe care le avem foarte mulţi angajatori vor sa reînceapă activitatea. Au înţeles că aceste două luni de şomaj tehnic au fost oportune şi pentru angajaţi şi pentru angajatori şi pentru distanţarea socială, însă mulţi vor să îşi înceapă activitatea.” a subliniat Victor Pincu.

Potrivit informaţiilor publicate miercuri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), 1.025.188 de contracte de muncă erau suspendate de la declararea stării de urgenţă, astfel: 327.092 în Industria prelucrătoare, 188.634 în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul/repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 111.874 în Hoteluri şi restaurante.