Miercuri, 17 iunie, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, avertizări Cod Roșu și Cod Portocaliu de inundaţii, valabile în următoarele ore.

COD ROȘU

Data: 17.06.2020 ora 10:00 – 17.06.2020 ora 14:00

Bazine afectate:
Râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Orăștie – amonte S.H. Brănișca, Strei – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu Râul Mare

Fenomenele vizate:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu   posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Mureș – afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Orăștie – amonte S.H. Brănișca, Strei – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu Râul Mare, județul Hunedoara.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Valea Luncanilor.

COD PORTOCALIU

Până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici (cu posibile efecte severe de inundaţii locale) şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râul Trotuş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Uz – amonte confluenţă cu râul Nicoreşti (judeţul Bacău).

INHGA menţionează că fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Dofteniţa, precum şi pe unele râuri mici din sectorul aferent S.H. Târgu Ocna.