În județul Alba a fost demarată acțiunea de distribuire a pachetelor din cadrul proiectului POAD – Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene.

,,În județul Alba există 17.760 de beneficiari. Acțiunea de distribuire a pachetelor a început miercuri, 17 iunie a.c., până în prezent fiind repartizate pachete beneficiarilor din localitățile Abrud, Cîmpeni, Bistra, Vadu Moților, Albac, Arieșeni, Ciuruleasa. În cursul zilei de astăzi, vineri, 19 iunie a.c., reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Alba s-au deplasat în comunele Avram Iancu, Scărișoara, Gârda și Horea, pentru a livra alături de autoritățile locale produsele de igienă prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate”, a declarat prefectul Nicolae Albu.

Un pachet cu produse de igienă conține: 5 periuțe de dinți, pasta de dinți (300 ml), săpun lichid (500 ml), șampon pentru copii (800 ml), șampon pentru adulți (500 ml), detergent pentru rufe (2,7 kg).

Categoriile de persoane care beneficiază de acest sprijin sunt:

1. persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat (ajutor social), acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. Primesc pachete cu produse de igienă doar titularii dispozițiilor de primar prin care se acordă acest drept, aflați în plată.

2. familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Titularii dispozițiilor de primar prin care se acordă acest drept ridică pachetele pentru toți membrii familiei, in baza actelor de identitate ale tuturor membrilor de familie.

3. persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate.

Persoanele care aparțin acestor categorii și care la data distribuirii produselor de igienă se află în perioada de satisfacere a stagiului militar, execută pedepse privative de libertate, au domiciliul sau reședința în străinătate, beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private, nu au dreptul de a primi produse distribuite în cadrul POAD.

Distribuirea pachetelor din cadrul proiectului POAD – Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene, continuă zilele următoare, în întreg județul Alba.

Beneficiarii trebuie să se prezeinte la data, ora și locația anunțate de autoritățile locale, în vederea optimizării procesului de repartizare a produselor de igienă.