Vineri începe Postul Crăciunului

Spread the love

În Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică de vineri 14 noiembrie, începe Postul Crăciunului, post care se întinde pe o perioadă de 40 de zile, până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie inclusiv, care este zi de post aspru. Ca vechime, cele dintâi menţiuni despre practicarea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvîntări despre acest post, numit postul din luna a zecea. Dar la început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Aşa, de exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămîni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai uşor. Sinodul local din Constantinopol ţinut în anul 1166 a uniformizat durata postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărînd că toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începînd de la 15 noiembrie.
Dacă, însă, ziua de 14 noiembrie, cînd se lasă sec pentru Postul Crăciunului, este miercuri sau vineri, atunci postul începe chiar pe 14 noiembrie, iar sec se lasă pe 13 noiembrie.
Din punct de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, avînd multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.
Astfel, se poate mânca peşte şi preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul). Afară de dezlegare la peşte şi produse din peşte, în zilele menţionate mai sus poate fi consumat şi vin şi ulei.


Spread the love

Comentarii

Comentarii