VERDE-N FAŢĂ: A venit circul. În consiliul local Sebeş

Spread the love

Am asistat recent la un circ ieftin și de prost gust. Se numește ședință de consiliu local la Sebeș. Dar hai să vă povestesc ce și cum s-a întâmplat.

A început frumos și furtunos cu perorațiile unui consilier local, căruia nu îi vom da numele pentru că nu vrem să îi creștem popularitatea și nici nu merită atenția noastră, care a vrut să îi scoată din sala de ședințe pe reprezentanții unei firme multinaționale. Că ce? Au delegație să reprezinte firma în fața aleșilor locali? Adică peticul ăla de hârtie comunist care confirmă că ești în delegație. Penibil.
Oamenii au tăcut. Și-au făcut prezentarea și au răspuns la întrebări. Una mai inteligentă decât alta. Dar nu întrebările au fost problema, ci faptul că după aproape un ceas de povești la gura sobei și tot felul de explicații nu s-a decis nimic. Iar oamenii au venit, pentru a n-a oară, degeaba. Moment în care unul dintre aleșii locali, celebru pentru sinceritatea dezarmantă, a mărturisit, reproșându-i unui coleg lipsa de politețe, că îi este rușine că face parte din acest consiliu. Bravo lui. Omul a fost corect și sincer!
Al doilea episod a fost de cascadorii râsului. Datele problemei sunt simple: o firmă vrea să construiască niște blocuri, oblu lângă casele unor sebeșeni. Cu alte cuvinte să răsară blocul de patru etaje lângă gardul tău. În sală plin de oameni nemulțumiți, vreo 30 la număr, care vin să susțină în fața consilierilor ca respectiva firmă să nu primească aprobarea. Bun așa. Și acum începe țircusul. Cetățenii încep să motiveze, cu articole de lege și cu argumente demne de un absolvent de arhitectură cel puțin, că este ilegal ca blocurile în cauză să apară așa tam-nesam la câțiva metri de casele lor. Firma vine cu replica: e perfect legal! Intră în scenă și arhitecții care spun că totul este în regulă. Oamenii se agită, se ridică tonul vocii, pentru ca totul să culmineze, după mai bine de un ceas, cu vocea cu forte multe octave a unei doamne consiliere, foarte simpatică de altfel, care nu mai rezistă psihic la degringolada totală. Așa că se ridică în picioare și gesticulând, le explică tuturor, că de fapt și de drept se pare că datele problemei sunt diferite față de ce era trecut în proiectul de hotărâre pe care ei trebuiau să îl discute și propune amânarea. Ceea ce s-a și întâmplat.
Nu sunt lipsite de importanță intervențiile a doi dintre consilierii locali care au smuls ropote de aplauze din partea celor care au asistat la ședință. Și nu neapărat pentru că ar fi avut dreptate ci pentru că au fot echilibrați în declarații și au spus că vor să fie corecți cu ambele părți. Deci se va discuta la o altă ședință.
Se continuă prin alte decizii, vorbe, tra-la-la, până când, nu știu cum, se ajunge iar la investitorul de la începutul ședinței. Normal că se reia tot circul de la începutul ședinței, care apropos a durat mai bine de patru ceasuri, cu aceeași lispă de coerență și de viziune asupra realelor probleme ale comunității.
Penibilitatea și vulgaritatea maximă a fost marcată, touchdown fără drept de apel, de același individ. Îmi pare rău dar nu îl putem numi consilier local, chiar dacă a fost votat de sebeșeni. Poate au avut oamenii un moment de rătăcire în fața buletinului de vot și vrem să îi scuzăm. Deci individul spune următoarele: „Vin ăştia acum să ne strângă de c…ie?” No dragii mei în peste 15 ani de jurnalism io nu am auzit încă un onor ales local vorbind aşa în plină şedinţă (înregistrată!) de consiliu. Şi nu are nicio scuză!
Fie vorba între noi tot circul ăsta de care vă povesteam este plătit din banii voştri. Din taxele şi impozitele pe care vi le plătiţi după ce vă rupeţi spatele la muncă şi vă chinuiţi să asiguraţi familiei un trai cât mai bun.
Concluzia vă aparţine. Eu doar am consemnat.


Spread the love

Comentarii

Comentarii