TRAIAN BĂSESCU: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2001

Spread the love

Declaraţie bombă făcută de preşedintele Traian Băsescu în emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV.

Traian Băsescu: „Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer-acoperit al SIE. Ceea ce arată şi saltul lui de la… A fost ofiţer SIE. Ceea ce explică şi propulsarea lui direct în Parchetul General. Nu este nici o bombă. E o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez. Putem vedea nişte acte. Este o hotărâre din timpul Guvernului Năstase. Personalul SIE este secret de stat. Venim în zilele noastre. HG dată în 2013. Publicată în Monitorul Oficial. Are acelaşi conţinut şi anexa care nu mai este secretă. Cineva a extins pentru a se proteja. Se referea strict la personal, atunci. Eu nu intru în detalii şi dacă aş şti că a avut misiuni, nu aş avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu ştiu de ce a ascuns asta. Cred că a făcut o mare greșeală. Această HG din 2013 are o mare problemă. Legată de legea SIE. E treaba lui ce face (dacă se retrage din cursă, n.red.). Eu nu cred că această HG a trecut prin Guvern. Dar trebuia să treacă prin CSAT, iar dacă ar fi fost adusă în CSAT, nu ar fi trecut niciodată de mine. Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merita să o am. Ce ar fi putut să-mi spună? Teodor Meleșcanu e complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce nu am crezut? Pentru că dădea perioada, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituţiei României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greşeală şi serviciul că l-a recrutat. Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleşcanu”.

„Vina lui Ponta nu este că a fost ofiţer-acoperit, ci că nu a spus. Uitaţi-vă câţi ofiţeri-acoperiţi sunt şi în Parlament. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al SIE, şi le-am spus că nu îl voi tolera. Discuţia a fost de 30 de secunde. Discuţia a fost în primăvară şi am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera. Victor Ponta ar trebui să o spună”.

„Victor Ponta nu se va retrage. Ştim orice despre el, dar nu cine e. Eu în niciun caz îl voi vota. Nu mă deranjează minciuna lui Ponta. Precedentul care nu trebuia să existe este cel legat de Meleşcanu. Nu are şanse să ajungă preşedintele României. Asta e povestea cu acoperitul. Sunt multe alte argumente. V-o spun sub cuvânt de onoare: am vrut să o fac atunci, destul de repede. A fost întâmplarea cu Robert Turcescu. Eu nu am avut nici o legătură cu acea poveste. Habar n-aveam. Nu am stat niciodată să bem un șpriț, o coca-cola, am avut o relație extraordinar de deschisă cu Turcescu şi v-o spun foarte sincer: nu cred că este ceea ce a declarat. În seara asta am venit cu toate documentele”.

„Avem un om fals de sus până jos! Eu vreau să fiu foarte clar. Dramatică este minciuna, dramatică este incompatibilitatea procurorului. Problema mea nu este Ponta, ci atitudinea unui şef de serviciu pus politic. În cazul SRI am nimerit-o, în cazul SIE, am avut un eşec”.


Spread the love

Comentarii

Comentarii