RÂPA ROŞIE – UN MONUMENT AL NATURII

Spread the love

Municipiul Sebeş este aşezat într-o zonă de confluenţă a curenţilor de aer, ce intră prin defileul Mureşului în centru Transilvaniei şi a celor ce coboară pe râul Mureş dinspre nord, ceea ce face ca uneori să fim ocoliţi de precipitaţii.

În îndelungata perioadă de formare a formei actuale a pământului, zona Sebeşului a avut aceeaşi soartă ca alte locuri deosebite. În urma mişcărilor tectonice, a acţiunii precipitaţiilor a apărut, se presupune, în miogenul inferior,  această formaţiune geologică, care este cunoscută în multe ţări, ca un monument deosebit de spectaculos, Râpa Roşie.

Declarată în 1950 arie protejată, Râpa Roşie a fost cercetată de specialişti români, prilej care i-a confirmat caracterul de unicitate, importanta în a ne spune cum a evoluat Terra în devenirea ei.

Această arie protejată este dispusă în partea sud-vestică a Podişului Secaşelor, are o suprafaţă de 10 ha, cu 800 m lăţime şi 50-125 m înălţime. Formată prin eroziune, Râpa Roşie este brăzdată de fâşii de argile roşii, gresii cenuşii şi roşii, care îi dau un aspect mirific, iar sub lumina soarelui pare un joc de lumini deosebit. Dar acest lucru este mai impresionant dacă îl vedem din preajma acestui monument al naturii.

Tot la Râpa Roşie putem vedea plante rare cum ar fi garoafa endemică, stejarul pufos, un exemplar foarte rar, feriga mediteraneană, jaleş şi altele,care o face şi mai interesantă pentru curioşi şi iubitorii de natură şi frumos.

Dantela creată de ape şi alte fenomene naturale, fac din Râpa Roşie cel mai important obiectiv turistic pe care îl are municipiul Sebeş, iar facilitarea accesului la acest obiectiv este o obligaţie de neamânat.

rapa-rosie-sebes-judetul-alba


Spread the love

Comentarii

Comentarii