Pădurile de pe Valea Sebeşului, tăiate fără milă de mafia lemnului

Spread the love

Dezastrul din pădurile de pe Valea Sebeșului devine tot mai evident. Şi nu numai pentru cetăţeni, cât şi pentru autorităţile statului. Vorbim de arbori și resturi de lemne în albia râului, zeci de metri cubi de lemn tăiat proaspăt lăsat pe marginea drumului și zone întregi de pădure pur și simplu rase. Încep să apară și rezultatele: au fost deja descoperiți peste şase mii de metri cubi de lemn. Dacă punem la socoteală faptul că pe Valea Sebeșului își desfășoară activitatea foarte multe firme care taie lemnul și îl transportă la societățile care îl prelucrează ne așteptăm ca această „captură” să fie doar începutul.

Păduri tăiate ilegal şi drumuri distruse

În primăvara lui 2013, în urma unui număr mare de sesizări primite, Prefectura Alba a demarat o serie de controale privind legalitatea exploatării lemnului şi a transportului materialului lemnos. Zona Văii Sebeşului este, din păcate, dovada de incontestat a faptului că pentru unii dintre cei care exploatează lemnul şi, la fel, pentru unii dintre cei care îl transportă, bătaia de joc este la ordinea zilei.

Acțiunile în forță împotriva mafiei lemnului din Alba au început în iunie la inițiativa prefectului Gheorghe Feneșer cu o vizită fulger pe Valea Sebeșului, la care a participat și ministrul apei și pădurilor Lucia Varga, dar și jurnaliștii din Alba. Chiar dacă a încercat să păstreze secretul locației în car urma să aibă loc controlul, prefectul a fost sabotat de către cei vizați, care au aflat de faptul că Lucia Varga urma să ajungă pe Valea Sebeșului astfel că la fața locului era liniște și pace. Cu excepția unei cantități de 200 metri cubi de lemn lăsat pe marginea râului. La o lună după control poliția și alte instituții ale statului un făcut o nouă acțiune. În acelați loc. Și să vezi minune: la o singură firmă au descoperit o cantitate de peste 4.500 metri cubi de lemn fără acte. Per total acțiunile în forță au dus la descoperirea a peste 6.000 metri cubi de materiale lemnos în primele șase luni ale acestui an. De peste 9 ori mai mult decât anul trecut.

Rezultate surprinzătoare dacă luăm în calcul faptul că pădurile din Alba sunt tot acolo de vreo 80-100 de ani și autoritățile statului nu au fost împiedicate de nimeni și nimic să facă verificările de rigoare. Mai ales că cetățenii semnalează de ani de zile că din păduri se fură și se taie la voia întâmplării.

Realitatea tristă

„Versanţi întregi au fost defrişaţi fără milă, iar, pe lângă faptul că pădurile au fost tăiate ilegal, fără autorizaţii, dezastrul din parchete, după exploatare, este inimaginabil. Unii dintre exploatatori şi transportatori de material lemnos distrug albiile râurilor şi drumurile, atât cele forestiere, cât şi cele judeţene şi locale. Distrugerile de drumuri se petrec atât în locurile unde se încarcă lemnul în maşini, cât şi pe parcurs, pentru că, de foarte multe, camioanele sunt supraîncărcate, depăşindu-se masa maximă admisă de lege cu zeci de tone. Ne plângem în permanenţă că nu avem drumuri bune, că le asfaltăm de mântuială şi se umplu rapid de gropi, iar apoi ne întrebăm de ce. Iată că nesimţirea şi nepăsarea unora, interesaţi doar de câştiguri rapide pe termen cât mai scurt, provoacă pagube imensei”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer pentru ziarul Sebeşanul.

Sute de mii de metri cubi de lemn tăiat ilegal

În urma controalelor din Munţii Apuseni, s-au descoperit aproape 500.000 mc de lemn tăiat ilegal şi, din cercetările efectuate până acum pe Valea Sebeşului, se pare că şi aici supriza va fi la fel de mare şi de neplăcută. Urmează ca autorităţile ce vor efectua controlul să identifice cu precizie ce, cât şi unde s-a tăiat şi, mai departe, să fie luate măsurile care se impun pentru sancţionarea celor care se fac vinovaţi de încălcarea legii. Când vorbim de infrastructură, ne referim la drumuri, dar trebuie să luăm în calcul, în egală măsură, şi infrastructura “verde”. Ne proclamăm mari protectori ai mediului, milităm tot mai mult pentru protejarea acestuia, dar în apărarea pădurilor nu sare mai nimeni, ceea ce este foarte trist.

Este afectat turismul de pe Valea Sebeşului de tăierile de lemn?

La întrebarea asta prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, răspunde sec: „În mod categoric, da”. Şi dă şi exemple. „Ca un exemplu edificator în acest sens, trebuie spus că anul acesta, înainte de Paşte, un camion supraîncărcat cu material lemnos a rămas blocat pe drumul care leagă Luncile Prigoanei de Poarta Raiului. Drumul nu a suportat greutatea camionului şi s-a rupt, blocând atât camionul cât şi traficul din zonă. Am fost contactat telefonic de proprietari de pensiuni din Poarta Raiului extrem de nemulţumiţi de faptul că zeci de turişti din toată ţara care îşi rezervaseră locuri la pensiuni de sărbători nu mai puteau ajunge la destinaţie, din pricina drumului rupt. Blocajul rutier a durat ore în şir, iar, după ce cu greu am reuşit să îl tractăm cu mai multe TAF-uri, mulţi dintre cei care s-au încumetat să parcurgă drumul pe acolo s-au trezit fără ţevi de eşapament, cu bări de protecţie strâmbate şi cu alte urme vizibile pe autoturisme”.

După o experienţă nefericită de acest gen, când eşti nevoit să stai cu orele din cauza unui camion ce blochează drumul, este puţin probabil ca acei turişti să mai vină vreodată pe Valea Sebeşului. Sperăm ca acţiunile începute de prefect să nu se oprească aici, iar Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi Romsilva, despre care prefectul spune că îşi fac treaba şi că este foarte mulţumit de activitatea lor, să se comporte la fel de profesionist. Nu de alta dar „Scutul Pădurii” să fie scut pentru pădure, nu pentru infractori.


Spread the love

Comentarii

Comentarii