Mesajul unui tânăr din Sebeș. Ce poti face la Sebeș, presupunând ca esti turist?

Spread the love

Dacă ai venit cu trenul, cred ca regreți că vizitezi Sebeșul. Gara e deprimantă. Jegoasă.

GARA-1

In fata gării nu te inspiră nimic pentru vizitarea orașului, serviciul public e mai preocupat de tăierea copacilor decât de amplasarea de indicatoare .

Cum ai destul timp rămas până la următorul tren care să te scoată afară din oraș, iti faci curaj si pleci in vizită prin Sebeș.

Ocolesti băltile si ajungi in centru. In 5 minute ai vizitat biserica si ai fotografiat-o. Ce să mai faci? Te plimbi prin centru, sperând să rămâi cu niste amintiri frumoase.

Ai descoperit un turn vechi peste drum de un lac . Cum dracu’ se numeste turnul si care e istoria lui? De când o fi? Nimic si nimeni nu te informează, la fel,  serviciul public e mai preocupat de tăierea copacilor, decat de amplasarea de indicatoare.sebes-34

( Lacul este extraordinar, a fost refăcut prin fonduri europene, fântână arteziană din mijloc e super misto, lebedele sunt ca la ele acasă , bărcile sunt superbe iar debarcaderul e plin de oameni ). Doamne ce imaginație bogată  am.

646x404imagine0243

Si totusi, ai vreo 1.000 de lei pe care ai fi fost dispus să ii cheltuiesti in Sebes, dar pe ce?  Ce suvenir  să iti cumperi din Sebes? Niciun suvenir. Nu gasesti nimic. Simti ca ai pierdut timpul. Nu iți vine să te intorci in gară, e  prea devreme, e  prea trist acolo, și totuși, parcă si orașul e deprimant, hai mai bine in gară!

Dacă ai venit cu masina, nu e mare diferența, indiferent pe unde intri in Sebeș, prima dată trebuie să iți gasești un loc de parcare. Apoi, parcurgi un drum apropiat cu turistul care ajunge in oraș cu trenul, si  in final, ajungi să te urci in mașina și să mergi spre Râpa Roșie. Dar pe unde trebuie să mergi? Serviciul public e mai preocupat de tăierea copacilor decat de amplasarea de indicatoare.

 

Ajungi pană la urmă,  dar ce să vezi drumul spre cea mai mare atracție turistică este pentru tractoare și atv-uri. Așa ca te urci in mașina și iți dorești să ieși din Sebeș cât mai repede .Rapa Rosie_Sebes_Judetul Alba

Ce faci in Sebeș dacă esti localnic și afară e frig si plouă?

In primul rand, dacă ești la birou și ești bugetar mai ales la serviciul public, ai noroc, poți să freci menta pe internet sau să bârfesti cu colegii de birou, iar la ora 15.30 spargi ușa cu capul.

Dacă ești ghinionist și muncesti la privat pentru un salariu jenant, atunci nici măcar nu iti mai pasă de ploaie. Ai suficiente alte gânduri pe cap.

Dacă ești cumva in concediu și ai rămas in oraș, ai incurcat-o. Nu prea ai ce face in oraș pe vreme bună, darămite pe vremea rea. Rămâne să te resemnezi și să te obișnuiești cu vremea cu orașul și cu cei care vor să fie primari.

O combinatie ideală pentru o stare de spirit pozitivă ar fi fost ca un turist sosit in Sebeș să se intalnească cu un localnic aflat in concediu.

Si  acesta din urmă, să il invite pe turist la el acasă, să il servească cu un pahar de vin facut in casă și să ii povestească de vremurile in care Sebeșul nu era ceea ce a devenit acum. O ruina.

Turistul ar fi plecat cu niste amintiri autentice (și , probabil cu o sticlă de vin facută cadou), iar sebeșanul și-ar fi descărcat oful in fata unui ascultător.

Din păcate, viata nu ne lasă să intâlnim decât rareori combinatii ideale.

Va sălută, un tânăr cu perspective din Sebeș.


Spread the love

Comentarii

Comentarii