Liceul Tehnologic din Sebeș, afacere imobiliară sau campanie electorală?

Spread the love

Astăzi, în ședința Consiliului Local Sebeș, se va discuta oportunitatea achiziționării clădirii fostei fabrici Capris, la propunerea unui consilier care vrea să dezvolte aici un Liceu Tehnologic. Unii dintre consilieri au rămas surpinși de această propunere, mai ales că unii dintre ei, cunosc foarte bine situația și traseul istoric al clădirilor puse în discuție. Surprinzătoare însă este și suma, propunerea fiind de 350.000 de euro.

De fapt, este vorba de un spațiu construit special cu destinație industrială, aici,timp de zeci de ani, s-au produs obiecte de marochinărie și haine din piele. Istoria fabricii începe cu aproape două sute de ani în urmă, când Dahinten, în 1843, a pus piatra de temelie a atelierului. Dupa 1900, afacerea s-a dezvoltat, iar după naționalizarea din anii 1950, fabrica a primit o altă anvergură. În 1965 au fost inaugurate noile clădiri, dotate cu toate tehnologiile moderne, contemporane acelor ani, inclusiv cantină și stație de epurare a apelor uzate. În 2012, a fost declanșată procedura de faliment, iar bunurile mobile și imobile au fost scoase la vânzare, pentru o sumă totală de peste 2.200.000 lei, adică undeva sub 500.000 de euro.

“Clădirea a fost construită pe cadre de beton armat, cu plăci de beton rigide, gândite pentru o structură modulară a interiorului, iar închiderile făcute cu sticlă”, ne-a descris construcția Ioan D., inginer constuctor.

Problema ridicată de specialiști constă tocmai în stuctura de rezistență a clădirii. Până acum nu au fost prezentate studii de rezistență la seism, iar structura nu are actualizate certificatele de rezistență, ceea ce ar putea afecta însăși investirea unor bani publici. Mai mult, pe lângă toate acestea, suma solicitată este mare, în condițiile în care cu acești bani poți să construiești o clădire nouă, cu destinație specială nevoilor unui liceu tehnologic. Inginerul amintit ne-a mai spus că reamenajarea construcției ar putea costa mai mult decât realizarea uneia noi, pentru că soluțiile moderne sunt mult mai flexibile, iar reamenajările respectă princpiul reparării unui ceas stricat. Trebuie spus că pe lângă operațiunile de igienizare, recompartimentare și reabilitare termică, clădirea, probabil, trebuie supusă înainte unei reabilitări a structurii de rezistență.

Astfel, aici apare întrebarea legată de necesitatea unei astfel de investiții, care pe lângă costurile inițiale de achiziție, generează cheltuieli ulterioare cu amenajarea, cheltuieli care s-ar putea ridica la alte sute de mii de euro.

Întrebarea mea, ca sebeșean, este una foarte simplă. Cui folosește acest demers, pentru că în mod sigur, bugetului local nu, în condițiile în care un simplu calcul economic ne arată că ridicarea unei clădiri noi este mult mai ieftină decât reamenajarea fabricii de piele.


Spread the love

Comentarii

Comentarii