La Sebeş a fost amplasat un bust al cardinalului greco-catolic Alexandru Todea

Spread the love

Începând de duminică, 5 octombrie 2014, în faţa Bisericii Sfânta Cruce din Sebeş se află bust al episcopului Alexandru Todea.

Bustul a fost realizat de artistul plastic Aurel Sârbu din Sebeş, la solicitarea părintelui Florin Gatea, întreg ansamblul fiind gândit de arhitectul Tiberiu Istrate.

Episcopul nostru Alexandru Todea îşi odihneşte somnul de veci la Blaj, alături de un alt mare episcop greco-catolic, Inochentie Micu Klein.

Alexandru Todea a fost ridicat la rang de cardinal în anul 1991 de către Sfântul Părinte Papa Ioan paul II.

La scurt timp după vizita Papei, preşedintele României Emil Constantinescu i-a înmânat cardinalului Todea Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, recunoscându-i astfel meritele şi lupta sa de o viaţă împotriva dictaturii comuniste.

În 1994, din cauza bolii, cardinalul Todea s-a retras la Reghin, fiind urmat în scaunul mitropolitan de la Blaj de Lucian Mureşan, în prezent arhiepiscop mitropolit şi cel de-al treilea cardinal al Bisericii Catolice din România.

După desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice (în anul 1948) Alexandru Todea a fost deţinut politic timp de 14 ani, trecând pe la mai multe închisori comuniste…


Spread the love

Comentarii

Comentarii