Drepturile Cetatenilor. Drepturile Sebeșenilor. TU iți cunosti drepturile?

Spread the love

Participarea cetatenilor la procesul decizional este un drept garantat pe care fiecare dintre noi trebuie sa-l exercitam!
Stiai ca exista o lege care iti da dreptul sa fii informat?
In legea 544/2001 este specificat faptul ca ai dreptul sa soliciti oricand urmatoarele informatii autoritatilor publice:

Ce trebuie sa faca departamentele, programul de functionare si programul de audiente al institutiei;
Numele functionarului responsabil cu difuzarea informatiilor publice;
Primariei ii poti cere bugetul localitatii (de unde sunt banii si unde se duc) si planul de investitii;
Caile prin care pot fi contestate deciziile autoritatilor si institutiilor publice in cazul in care ti se incalca dreptul la informatie;
Hotararile consiliului local si procesele verbale ale sedintelor consiliului local;
rapoartele de activitate anuale ale fiecarui consilier local si al primarului, precum si orice alte informatii care decurg din activitatea administratiei.
Informatiile pot fi solicitate atat verbal, cat si in scris. Cererile nu trebuie motivate, iar accesul la informatii este gratuit. Autoritatea poate prevede doar costuri de copiere a documentelor cerute.

Autoritatea este obligata sa raspunda: pe loc sau in 10 zile lucratoare de la depunerea cererii;
in 30 de zile daca informatia ceruta este complexa si necesita o durata mai mare de timp, insa trebuie sa fii anuntat de acest lucru in termen de 10 zile.
Ti-ai folosit vreodata dreptul la consultare?

Conform legii administratie publice locale si legii transparentei decizionale, cetatenii pot participa la diverse intalniri si dezbateri publice in procesul de luare a deciziei publice (diverse acte normative: hotarari, legi, etc.), fie ca ele tin de nivelul local (primarie, consiliu local), fie ca ele tin de nivelul central (ministere, agentii de reglementare).

Astfel, la nivel local:

Ai dreptul sa participi la sedintele consiliului local. Ei trebuie sa te anunte cu cel putin 3 zile inainte;
Ai dreptul sa participi la dezbateri publice, audieri sau evenimente publice pe marginea unor subiecte de interes public, fie ca sunt organizate de primarie, fie de organizatii neguvernamentale. Ei trebuie sa te anunte cu 10 zile inainte;
Ai dreptul sa participi la intalnirile publice organizate periodic de consilierii locali;
Ai dreptul sa faci propuneri scrise pe marginea unor proiecte de hotarare cu privire la modul de rezolvare a unei probleme a comunitatii. Ei trebuie sa anunte cu 30 de zile inainte de a adopta orice proiect de hotarare;
Ai dreptul sa ceri primariei sa fii inscris pe o lista de persoane interesate de hotarari ce urmeaza a fi luate intr-un anumit domeniu (sau mai multe!). Spre exemplu, poti cere primariei sa te informeze atunci cand urmeaza a lua o decizie in legatura cu reabilitarea unei strazi din localitatea ta.
Ti-ai exercitat vreodata dreptul la initiativa legislativa?
La nivel local acest drept este prevazut in legea administratiei publice locale. Aici se precizeaza ca ai dreptul sa depui un proiect de hotarare catre Consiliul Local daca proiectul este insotit de semnaturile a 5% din cetatenii de drept de vot ai orasului. In acest caz, consiliul local este obligat sa il discute.
Daca esti nemultumit de primar sau consiliul local iti poti folosi dreptul la referendum pentru a-i suspenda!
Legea administratiei publice locale atribuie cetatenilor dreptul de a dizolva consiliul local prin referendum local. Legea 3/2000 stabileste conditiile in care se organizeaza referendum atat la nivel national cat si la nivel local si judetean.

Referendumul se organizeaza la cererea a 25% din cetatenii cu drept de vot ai unitatii administrativ-teritoriale pentru care s-a constituit acel consiliu. De asemenea, suspendarea primarului se poate face tot prin referendum local. Procedura este descrisa la articolul 55 din legea sus mentionata. La articolul 99 se vorbeste si despre situatiile in care se impune organizarea unor referendumuri judetene. Obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia.


Spread the love

Comentarii

Comentarii