DATINI, OBICEIURI la Sebes .Peste 2000 de oameni au venit la Alimori.

Spread the love

Alimori

Se pare ca acest obicei a fost mentinut si la Sebes. Mai multi tineri, cu ajutorul Primariei si al pompierilor au organizat un Alimori, la care au participat peste 2000 de Sebeseni si nu numai. 

Alimori este o datină străveche, care cu uşutinţă a străbătut timpul până în zilele noastre, ea se ţine la prinderea postului de Paşte.Pe timpuri  acest obicei era asteptat cu mult drag şi nerăbdare de tinerii, unele fete sau femei mai tinere, care au greşit cu ceva şi se ştiu cu musca pe căciulă, aşteptau Alimori cu un licăr de teamă în suflet. Dacă n-au terminat cu torsul cânepii şi al lânii sau au făcut o faptă rea, au greşit cu ceva şi un vânticel a dus zvonul în zare, sigur la Alimori va afla tot satul.

Cei care strigau Alimori nu puteau fi opriţi sub nici o formă, cel vinovat nu ştia de la cine şi de unde vine strigătura.

Atunci, în ajunul prinderii de post, se fac grămezi mari de paie, lemne, sandale de gumă, opinci rupte, ( mai nou cauciucuri de maşini şi tuburi de spray pentru pocnit).

Aceste grămezi se fac ca focul să poată fi văzut de departe şi ecoul să facă strigătura bine auzită.

Seara, se strâng fete şi băieţi şi dau foc grămezii. Vâlvătaia, cu fum albicios, se ridică spre întunecimea cerului. Flăcăii, au şi câte o glaje de vin sau vinars, după ce iau câte o duşcă încep strigăturile. Unii stigă de drag şi dragoste, alţii să se răzbune pe un anume fapt.

După ce lemnele au ars şi strigăturile s-au epuizat, tinerii îşi fac torţe din sandale de gumă şi pleacă strigând şi uind spre casa unuia dintre ei. Acolo începe petrecerea, cu mâncăruri de dulce, cu vin şi vinars, se cântă, mai mult din fluier, se joacă învârtite şi se veselesc până dimineaţa. Că apoi până la Paşte e vreme lungă.

Asa erau obiceiurile mai demult.


Spread the love

Comentarii

Comentarii