Bani falși pe piața din SEBES? / Ce spun specialiştii.

Spread the love

Mai mulți cetateni au sesizat redacția noastră cu privire la existența de bani falși pe piață.

Fotografiile prezentate mai jos, reflectă diferențele dintre o bancnotă de 10 lei originală și una presupusă a fi falsă.

Bani falsi Sebes Alba

Potrivit specialiștilor BNR, ar fi vorba despre două ediții ale bancnotei de 10 lei, care au circulat în același timp. Este vorba despre ediția din 2005, cea care avea imprimată în fereastra transparentă suma de 10 lei, și ediția care a intrat în circulație în 2008. Singurele deosebiri apar în cazul elementelor de siguranță și constau în renunțarea la imprimarea în relief a bancnotei și imaginea latentă ce conținea inițialele „BNR”. De asemenea, a fost restilizată fereastra transparentă, în locul valorii nominale „10” fiind imprimate două pensule aurii, vizibile de pe ambele părți ale bancnotei.

bani-falsi sebes

În decembrie 2008, BNR a anunțat că va retrage treptat bancnotele vechi, însă au trecut deja opt ani și bancnotele de 10 lei pe care zeci de mii de români le-au crezut false încă se află pe piață. Ele sunt, într-adevăr, foarte ușor de falsificat, spun specialiștii. Contrafacerile au culori mai aprinse și sunt lipsite de elementele de siguranță, însă pot trece neobservate din cauza asemănării izbitoare cu bancnota din 2005, neretrasă integral nici acum din circulație.

Poliţia face apel la cei care depistează  bancnote cu adevarat false să sune de urgenţă la 112, pentru a ajuta la depistarea imediată a infractorilor.


Spread the love

Comentarii

Comentarii