VERDE-N FAȚĂ: Nu toate gunoaiele sunt în tomberon

Spread the love

Am tot vorbit despre partea frumoasă a Sebeșului. Despre cultură, monumente, istorie, economia în ascensiune, despre talentele orașului. Există însă și reversul medaliei. Am evitat până acum să scriu despre asta. Și cred că am greșit. Pentru că asta este realitatea: nu toate gunoaiele sunt la locul lor, în tomberon. Unele merg pe două picioare.

Cum vremea s-a mai încălzit în ultima perioadă au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare prin oraș. În Arini, pe Valea Secașului. Cantitățile de gunoi strânse de voluntarii care au participat la aceste acțiuni sunt însă impresionante. Sute de saci de mizerie lăsate în urmă de gunoaiele care merg pe două picioare. Și ne mai plângem că în unele zone ale Sebeșului sau în împrejurimi sunt foarte multe gunoaie aruncate. Pur și simplu nesimțirea este modul a fi al unor concetățeni. Aruncă tot felul de ambalaje, cutii, moloz, etc., pe unde apucă. Fără să îi intereseze cine va aduna după ei. Fără să se gândească la faptul că adunatul costă banii, timp și efort.
Acțiunile de care aminteam mai sus sunt de lăudat. Dar nu rezolvă deloc problema. Pentru că gunoaiele cu două picioare se vor învăța că cineva va veni să strângă mizeria pe care ei o lasă în urmă. Și se vor comporta la fel și pe viitor.
Asta nu înseamnă că nu merită să facem acțiuni de ecologizare. Din contra. Îi învățăm pe cei mici că pentru a trăi într-un mediu curat și sănătos trebuie să avem grijă de el. Le arătăm și celor din jurul nostru că suntem dispuși să ne rupem câteva ore din timpul nostru pentru a curăța un parc sau un loc de joacă. Nu în ultimul rând suntem mulțumiți că ne-am făcut „partea”. Dincolo de taxe şi impozite suntem datori comunităţii şi să fim responsabili faţă de mediul în care trăim.
Cât despre gunoaiele pe două picioare, dacă vă uitaţi bine în jur le veţi vedea aruncând petul de suc pe jos, ignorând coşul de gunoi care se află la câţiva metri. Le veţi vedea scuipând cojile de seminţe pe trotuar sau lăsând dezastru în locul în care s-au dus la un grătar. Pe principul lasă vă vin ei fraierii şi fac curat. Era să uit. Tot în categoria asta sunt şi cei care aruncă gunoiul, din fundul grădinii direct pe malul râului. Că poate acolo nu îl vede nimeni.
Este păcat că pentru asemenea gunoaie nu există tomberon. Iar obrazul e gros şi nu este afectat de reproşurile celor din jur…


Spread the love

Comentarii

Comentarii