Starea pârtiilor de la Şureanu şi Arieşeni

Spread the love

Reprezentanţii serviciului de turism din cadrul Consiliului Judeţean Alba au transmis date despre starea pârtiilor de la Şureanu şi Arieşeni. În ambele locaţii se poate schia în condiţii excelente. În acest week-end la Şureanu au loc şi Serbările Zăpezii.

•Domeniul Schiabil Şureanu

 Pârtii: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)
 Lungime: 11 km
 Altitudine maximă: 2.010 m
 Tunuri de zăpadă: nu
 Webcam: da (http://live.schisureanu.ro)
 Nocturnă: nu
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: în principal Telekom

Evaluare generală: pârtiile de la Șureanu vă așteaptă încărcate de foarte multă zăpadă, așa cum de multe ierni nu s-a mai întâmplat. În plus, drumul este perfect accesibil (dar aveți nevoie neapărat să montați lanțurile), se anunță ninsori și, mai presus de toate, weekend-ul va fi marcat de Serbările Zăpezii, ediția a IV-a. Programul evenimentului îl aveți mai jos.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): în continuare, drumul este deszăpezit zilnic și poate fi parcurs de către orice tip de mașină. Suprafața drumului este netedă și prezintă doar câteva gropi, între lacul Oașa și Luncile Prigoanei, urmând ca din Luncile Prigoanei până la pârtii drumul să fie foarte bun. Deși există refugii din loc în loc, păstrați atenția sporită la porțiunile înguste. Este esențial să montați lanțurile pe roți.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, șapte sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_2, A_3, S_1, S_2). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară între 50-60 cm iar cel nebătătorit, din afara pârtiilor, între 70-90 cm. Pârtiile se află, acum, într-o stare foarte bună, sunt bătătorite zilnic iar stratul de zăpadă nu mai prezintă decât pe alocuri gheață. Nici pietre nu mai există pe suprafața pârtiilor, datorită stratului mare de zăpadă care le-a acoperit. Pârtia A_2 este rezervată iubitorilor de freeride. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura”, teleschiul „Șureanu” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, cel puțin telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge slab vineri și Duminică, iar temperaturile se vor încadra între 0 și -9 grade Celsius. Săptămâna viitoare urmează o puternică răcire a vremii, ceea ce va păstra în bune condiții stratul de zăpadă. Vremea va afecta vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:
– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii dumneavoastră și respectați regulile de circulație inclusiv pe drumul înzăpezit dintre Oașa și pârtii;
– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Serbările Zăpezii – Domeniul Schiabil Șureanu

ediția a IV-a, 06-08 februarie 2015

– program –

Vineri, 06 februarie 2015

14.00 – 14.30 Deschiderea oficială a serbărilor
14.30 – 20.00 Show muzical
14.30 – 17.00 Școala de Schi „Bulgărașul”

Sâmbătă, 07 februarie 2015

10.00 – 20.00 Show muzical
– MC Kotto și DJ Radu
– Vox Electric Band
– Marius Popa & Rareș Marcu
10.00 – 17.00 Școala de Schi „Bulgărașul”
10.00 – 12.00 Înscrieri concursuri
10.00 – 16.00 Program special pentru copii, animat de PING și PONG
12.00 – 15.00 Concurs de schi și snowboard
12.00 – 16.00 Jocuri multiple
14.30 – 16.00 Concurs de snowmobil
16.00 – 17.30 Premierea sportivilor
18.00 – 18.15 Coborârea schiorilor cu torțe
18.15 – 18.30 Foc de tabără & focuri de artificii
18.30 Concert live

Duminică, 08 februarie 2015

10.00 – 14.00 Show muzical
10.00 – 16.00 Școala de Schi „Bulgărașul”
10.00 – 16.00 Program special pentru copii, animat de PING și PONG
11.00 – 13.00 Demonstrație de snowmobil

•Arieşeni (Vârtop și Nucet)
 Pârtii: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

 Lungime: 2 km
 Altitudine maximă: 1.400 m
 Tunuri de zăpadă: da
 Webcam: da (http://www.arieseni.info/external/camera-web-vartop.html)
 Nocturnă: da
 Pârtie pentru sănii: da
 Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul continuă în condiții foarte bune, având în vedere că a nins suficient de mult în ultimul timp. Cele două pârtii sunt perfect accesibile iar instalațiile funcționează în regim normal. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, sezonul de schi, la Arieșeni, a cunoscut o îmbunătățire substanțială. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 40-50 cm și este perfect practicabil pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Zona de off-piste este accesibilă, stratul de zăpadă fiind suficient.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni vor fi ninsori în weekend, precum și în cursul săptămânii viitoare. Cerul va fi înnorat, cu temperaturi între -13 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
– păstrați atenția la pârtia de sănii;
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.


Spread the love

Comentarii

Comentarii