Radu Cristian: „Voi propune un concurs de soluții pentru reabilitarea centrului istoric al Sebeșului”

Spread the love

– Interviu cu Radu Cristian, consilier local Sebeș

– A fost aprobat bugetul pentru acest an. Cum vi se pare? Sunt suficienți bani?
Radu Cristian: Nu cred că la Sebeș s-a pus vreodată problema lipsei banilor la bugetul local. Dezvoltarea economică de care se bucură orașul nostru, prin numărul mare de firme care își desfășoară activitatea aici, sunt un motiv de optimism. În acest an avem un buget de peste 63 de milioane de lei, mai mare decât cel de anul trecut. Dar acești bani trebuie să fie folosiți cum trebuie. Sunt o mulțime de străzi care au nevoie de reabilitare, sunt zone ale orașului care se dezvoltă foarte mult și foarte rapid și în care cetățenii au nevoie de utilități. Bani sunt, însă trebuie să îi alocăm corect, în funcție de priorități.

– La votarea bugetului ați aprobat și lista de investiții.
Radu Cristian: O parte din investițiile aprobate în Consiliul Local Sebeș sunt de fapt continuarea lucrărilor de anul trecut, în valoare de aproximativ 10,4 milioane lei. Vom avea în 2015 și investiții noi, undeva la 5,5 milioane lei. În același timp sunt foarte multe studii de fezabilitate și studii tehnice care nu sunt încă finalizate și care vor ajunge spre aprobare în consiliul local. Mă refer aici la Ștrandul Arini, unde există deja în lucru un proiect pentru o bază de agrement complexă și care va oferi locuitorilor din Sebeș un loc unde să își petreacă timpul liber. De asemenea Parcul Tineretului, unde așteptăm de la proiectant soluția cea mai bună pentru a transforma total această zonă.

– În afară de investiții orașul are nevoie și de altceva. E suficient să aprobați drumuri, apă și canalizare?
Radu Cristian: Nici vorbă. Am mai spus-o și o spun și acum. Avem o mare, dar mare, problemă în momentul de față cu centrul istoric al orașului. Pentru că a trecut mai bine de un an de la scoaterea traficului greu din Sebeș și centrul orașului a rămas la fel. Ori în asemenea condiții în scurt timp vom asista la un declin al orașului, atâta timp cât valoarea lui istorică și potențialul turistic nu este pus deloc în valoare.
Sebeşul are un potenţial extraordinar din punct de vedere turistic: o istorie de 800 de ani, cetatea, biserica evanghelică, a doua ca mărime şi importanţă din ţară, Râpa Roşie şi multe alte posibile atracţii pentru turişti. Avem și o comunitate primitoare, cu obiceiuri şi tradiţii. Un amestec fascinant între saşi, maghiari şi români, care au dat naştere uneia din cele mai solide comunităţi din România.
Acest potenţial turistic trebuie însă exploatat. Renovarea faţadelor clădirilor din centrul oraşului ar fi un prim pas, urmat de închiderea centrului şi transformarea lui în pietonal, cu galerii de artă, restaurante, terase, magazine de suveniruri. Cu lucruri care să îi dea viaţă şi care să îi atragă şi mai mult pe turişti. În aceste condiţii, plus o campanie de promovare inteligentă şi eficientă, Sebeşul poate intra în circuitul turistic naţional, dar mai ales internaţional. Abia atunci putem spune că misiunea noastră, a aleşilor locali, a fost dusă la bun sfârşit şi că am redat oraşul sebeşenilor.
Tocmai din acest motiv voi propune Consiliului Local Sebeș un proiect de hotărâre pentru un concurs de idei privind reabilitarea centrului istoric. Documentația se află în lucru și în curând proiectul va fi analizat în plenul consiliului. Vrem ca acest concurs, care va avea și premii, să îi mobilizeze pe toți cei care doresc să contribuie la revitalizarea orașului: organizații non-guvernamentale, arhitecți, ingineri, cetățeni simpli. Toți cei care doresc și au cunoștințele necesare pot participa la acest concurs. Cea mai bună soluție de transformare a orașului va fi premiată, după c are va fi pusă în aplicare printr-un amplu proiect de investiții.
De la momentul în care spuneam că centrul trebuie reabilitat a trecut exact un an. Un an în care nu s-a întâmplat absolut nimic. Numai povești. Am luat inițiativa și sunt sigur că cetățenii orașului vor participa activ la acest concurs.

– Reabilitarea centrului istoric presupune foarte mulți bani. Poate bugetul local suporta o asemenea investiție?
Radu Cristian: Costurile exacte pot fi stabilite doar printr-un studiu de fezabilitate. Din experiența altor orașe cred că reabilitarea centrului istoric din Sebeș, cu tot ce presupune el, transformarea în zonă pietonală de la Turn până la Centrul Cultural „Lucian Blaga”, modernizarea străzilor adiacente, refacerea fațadelor și toate celelalte lucrări necesare, va depăși cu siguranță suma de 10 milioane de euro. Banii pot fi alocaţi din bugetul local, pe o programare multianuală, sau se pot scrie proiecte pentru obţinerea de fonduri europene pentru revitalizarea zonelor istorice, care sunt eligibile pe perioada de programare europeană 2014-2020. Soluţii financiare există, dar pentru asta trebuie să existe şi voinţă din partea administraţiei, a consiliului local, a cetăţenilor.

– În cât timp credeți că poate fi demarat acest proiect privind centrul orașului?
Radu Cristian: Sunt optimist. Cred că în câteva luni o să avem soluția câștigătoare a concursului, pentru ca aceasta să fie apoi dată specialiștilor pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Odată ce avem acest studiu se poate trece la elaborarea proiectului propriu-zis și găsirea soluțiilor de finanțare. Cea mai convenabilă, din toate punctele de vedere, este cea a fondurilor europene. Componenta care ne interesează pe noi, reabilitarea centrelor istorice, va fi lansată în această vară. Dacă ne grăbim putem avea șansa de a-l depune printre primii și în acest fel să obținem finanțarea mai repede. Pentru asta trebuie însă să existe și colaborare din partea tuturor: administrație, consiliu local, cetățeni. Un proiect de o asemenea anvergură nu se va face singur. Și în niciun caz doar vorbind…


Spread the love

Comentarii

Comentarii