Proiectul – Ținutele Istoriei III: Războinicii daci

Spread the love

75002_275504655914624_1469225303_nProiectul a fost depus de către MNUAI la Administrația Fondului Cultural Național pe aria Activități Muzeale.

În această competiție proiectul nostru a concurat cu alte 81 de proiecte.

Au fost declarate finanțabile primele 11 proiecte în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.

Proiectul nostru, Ținutele Istoriei III – Războinicii daci, s-a clasat pe primul loc cu un punctaj de 91 (din 100).

Proiectul Ținutele Istoriei III se vrea un pas înainte în ceea ce a devenit aproape un program al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, acela de a veni în fața publicului cu noi momente de promovare a patrimoniului cultural prin activități muzeale de reenactment.

În acest an ne propunem să creăm o trupă de războinici daci care să poată realiza activități muzeale de sine stătătoare sau împreună cu Garda Romană existentă deja.

În acest demers ne vom documenta pentru a crea costume cât mai aproape de cele reale din epocă.

Vom face apel ca și în alte situații la voluntari care să îmbrace aceste costume și să creăm trupă de daci.

Voluntarii se vor instrui și vor pune în scenă câteva momente artistice.

În paralel cu instrucția lor se va realiza documentarea și editarea unui album de prezentare care să fie cartea de vizită a trupei de reenactment.

Textul va fi unul cu conținut de popularizare cu un design grafic de excepție care să informeze sau mai degrabă să ofere cititorului un suport cultural cu privire la ceea ce a reprezentat civilizația dacică.

Acest proiect este unul solicitat nouă atât de către publicul albaiulian cât și de către toți cei care au văzut Garda Romană.

Pe când și un grup de daci?

A fost întrebarea cel mai des auzită.

Necesitatea războinicilor daci este sugerată și de către patrimoniul dacic deosebit care se află pe raza județului Alba.

Echipa de redactare și implementare a proiectului este aceeași: dr. George Bounegru (coordonator de proiect), dr. Ilie Lascu, dr. Anca Timofan, dr Liviu Zgârciu, dr. Tudor Roșu, dr. Radu Ota.

Rotary Club Civitas Solis vor sponsoriza echipamentul unui cornicer (miltar al Gărzii Romane de la Apulum), care va avea în grija semnalele sonore ale trupei romane.


Spread the love

Comentarii

Comentarii