Poluarea aerului este o cauză principală a cancerului

Spread the love

Aerul pe care îl respirăm este plin de substanțe cauzatoare de cancer și este clasificat oficial ca fiind cancerigen pentru om, potrivit unei declarații făcute de agenția de cancer a Organizației Mondiale a Sănătății. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), citează date care indică faptul că, în 2010 s-au înregistrat 223.000 de decese din cauza cancerului pulmonar la nivel mondial din cauza poluării aerului, și de asemenea, a mai precizat că au fost dovezi convingătoare de creștere a riscului de cancer la vezica urinară.

În funcție de nivelul de expunere în diferite părți ale lumii, riscul s-a dovedit a fi similar cu cel de respirație în fumul de tutun, a declarat reporterilor Kurt Straif, șeful de secție care clasează cancerigenii.
„Sarcina noastră a fost de a evalua aerul pe care toată lumea îl respira, mai degrabă decât să se concentreze pe poluanții atmosferici specifici”, a declarat șeful adjunct Dana Loomis într-o declarație. “Rezultatele din studiile revizuite pornesc în aceeași direcție: riscul de a dezvolta cancerul pulmonar a crescut semnificativ la persoanele expuse poluării aerului.”
Poluarea aerului, mai ales cauzată de transport, generarea de energie, emisiile industriale sau agricole și de încălzirea rezidențială și de gătit, este deja cunoscută pentru creşterea riscului unei game largi de boli, inclusiv boli respiratorii și cardiace.
Cercetarea sugerează că nivelurile de expunere au crescut semnificativ în unele părți ale lumii, în special în țările cu populație mare care trec prin industrializare rapidă, cum ar fi China.
IARC a analizat mii de studii peste decenii asupra populațiilor urmărite de poluarea aerului și alte cercetări, cum ar fi cele în care la șoarecii expuși la aerul poluat a crescut numărul de tumori pulmonare.
Într-o declarație lansată după revizuirea literaturii de specialitate, agenția cu sediul în Lyon spune că atât poluarea aerului, cât și pulberile în suspensie – o componentă majoră a acesteia – ar trebui să fie acum clasificate în Grupa 1 la substanţe cancerigene pentru oameni.
Acesta-i locul alături de mai mult de 100 de alte cauzatoare de cancer, substanțe cunoscute din Grupul 1 IARC, inclusiv azbest, plutoniu, praf de siliciu, radiații ultraviolete și fumul de tutun.

ENCICLOPEDIA CANCERIGENĂ
Poluarea aerului este foarte variabilă în spațiu și timp.
Loomis a declarat că există expunere relativ ridicată în Asia, Asia de Sud, estul Americii de Nord, unele locuri din America Centrală și Mexic, precum și Africa de Nord.
Dar atât componența, cât și nivelul de poluare a aerului pot varia foarte mult de la o locație la alta, spun concluziile IARC, aplicate în toate regiunile lumii.
”Concluzia noastră este că aceasta este cauza principală de mediu care provoacă decesele de cancer”, a declarat dr. Christopher Wild, director al IARC.
“Enciclopedia cancerigenă” își propune să fie o sursă de autoritate de dovezi științifice privind substanțele cauzatoare de cancer.
Aceasta a clasificat deja mai multe produse chimice și amestecuri care pot fi componente ale poluării aerului, inclusiv evacuarea motorului diesel, solvenți, metale și praf. Dar aceasta este prima dată când experții au clasificat poluarea aerului ca o cauză de cancer.
Wild a declarat că speră că dovada globală ar ajuta OMS, care își revizuiește orientările globale privind calitatea aerului. Agenția ONU a trimis recomandări privind problemele de sănătate publică la 193 de state membre.
Întrebat de ce i-a luat atâta timp pentru a ajunge la o concluzie, el a spus că a fost o problemă a intervalului de timp dintre expunerea la aer poluat și debutul de cancer.
“De multe ori ne uităm la două, trei sau patru decenii odată, o expunere este introdusă înainte de a exista un impact suficient asupra poverii cancerului în rândul populației pentru a studia acest tip de întrebare”, a spus el.
www.reuters.com


Spread the love

Comentarii

Comentarii