Nemulţumiri în Consiliul Local Sebeş, pe tema ONG-urilor

Spread the love

Finanţarea nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Sebeş a proiectelor de interes public local stârneşte nemulţumiri în rândul solicitanţilor. Şi asta pentru că din cei 250 de mii de lei alocaţi prin buget doar o mică parte, respectiv aproximativ 34.000 de lei vor ajunge efectiv la organizaţiile nonguvernamentale pentru derularea unor proiecte. Ceilalţi, cel mai probabil, vor fi reportaţi pentru anul viitor. Motivul este simplu: ONG-urile nu s-ar fi încadrat în punctaje, iar proiectele depuse au fost respinse la finanţare. Deja două ONG-uri contestă respingerea finanţării, iar un al treilea a notificat Consiliul Local Sebeş că se va adresa instanţei.

Primii nemulţumiţi de această situaţie sunt cei de la Asociaţia Handbal Club Voinţa Savini Due Sebeş, care au trimis recent o adresă legislativului local prin care solicită sprijin financiar:
„Subsemnatul Weber Alexandru Mircea, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Handbal Club Voinţa Savini Due Sebeş, cer sprijinul financiar necesar continuării activităţii acestui club, având în vedere că activăm în Divizia A, Seria B cu o echipă masculină, terminând campionatul pe locul III, şi totodată clubul mai are înscrişi aproximativ 100 copii de pe raza Municipiuluil Sebeş cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani. De pregătirea acestor copii se ocupă patru îndrumători, care se află sub atenta supraveghere a mea.
Având în vedere solicitarea alocării de fonduri nerambursabile de la Bugetul local al Municipiului Sebeş, care a fost respinsă de comisia care a avut atribuţii în studierea acestora, vă rog a ne sprijini şi a găsi cadrul legal pentru funcţionarea în continuare a acestei asociaţii cel puţin la aceleaşi performanţe.
Menţionez că din anul 2012 şi până în prezent nu am primit fonduri de la bugetul local, acestea fiind asigurate de SC Savini Due, prin reprezentantul manager general Piersante Savini”.
Pe de altă parte Asociaţia Femeilor din Alba cere o nouă licitaţie de proiecte.
„Asociaţia Femeilor din Alba, vă rugăm, prin prezenta, să găsiţi o modalitate legală prin care suma alocată prin Programul anual pentru acordarea finanţării nerambursabile persoanelor fizice sau persoanelor juridice fără scop patrimonial aferent anului 2014, scoasă la licitaţie în luna aprilie a.c. şi rămasă neconsumată, în urma eliminării ONG-urilor, care au participat la licitaţie, pe motive de neeligibilitate a documentelor, să fie din nou scoasă la licitiţie în acest an sau să faceţi un adendum la regulament care sa permită completarea documentelor de eligibilitate, urmând ca trierea cererilor de finanţare să se realizeze în urma punctajului obţinut.
Solicitarea noastră este justificată de necesitatea realizării de către Instituţia Primăriei a obiectivului propus în anul 2014 pentru dezvoltarea societăţii civile prin alocarea sumei de 250.000 lei.
Un bun management al acestor fonduri nerambursabile este cel în care cel puţin un procent de 90% din suma alocată din Bugetul Primăriei Municipiului Sebeş este consumat pentru realizarea obiectivului propus, adică dezvoltarea societăţii civile. Orice alt procent sub această valoare ar trebui să dea de gândit. Dar faptul că anul trecut procentul scăzut de folosire a sumei bugetare alocate pentru dezvoltarea societăţii civile a fost o realitate şi se repetă anul acesta fară să se ia nici o măsură de îmbunătăţire a procentului de realizare a obiectivului propus justifică demersul nostru către dvs.
De asemenea ţin să precizez că ONG-urile sunt organizaţii non-profit şi nu pot fi puse la egalitate cu societăţile comerciale care au activităţi generatoare de profit. Aşa cum am constatat în urma discuţiilor noastre cu personalul angajat al Primăriei care justificau ca fiind îndreptăţiţi să nu îmbunătăţească modul de acordare a finanţării nerambursabile către ONG-uri prin comparaţie cu licitaţiile adresate societăţilor comerciale, în cazul în care nu ai documentele de eligibilitate eşti exclus, fară ca dosarul să fie verificat la depunere de către personalul specializat. Dar pentru societăţilor generatoare de profit licitaţiile se repetă până când sunt realizate obiectivele finanţatorului. Nu înţeleg de ce în cazul ONG-urilor obiectivul nerealizat duce la o realocare a sumei neconsumate către alte activităţi, nu la găsirea de soluţii pentru realizarea, într-un procent cat mai mare, a obiectivului iniţial.
Rugăm insistent departamentul juridic al instituţiei Primăriei să găsească o soluţie legală pentru a crea cadrul legal ca suma rămasă nealocată în urma licitaţiei din 10 aprilie 2014 să fie din nou disponibilă, în acest an, ONG-urilor.
Salutăm grija edililor noştri şi a Instituţiei Primăriei Municipiului Sebeş pentru dezvoltarea societăţii civile şi avem deplină încredere că sunteţi alături de nevoile noastre si ne sprijiniţi demersurile.
Liliana – Marioara Mihacea preşedinte”.
Acestea sunt doar două exemple, dar nemulţumirile sunt mult mai mari. Teoretic sunt alocaţi 250 de mii de lei pentru societatea civilă. Doar teoretic, pentru că practic, din considerente neştiute, comisia de evaluare a aprobat doar proiecte în valoare de 34 de mii de lei. Restul… să se descurce.


Spread the love

Comentarii

Comentarii