Eduard Schneider va face parte din echipa de producţie a filmului “Viaţa lui Carl Filtsch”

Spread the love

O echipă de regizori, scenarişti, consultanţi muzicali şi muzicieni vor realiza, începând de anul viitor, un film despre viaţa lui Carl Filtsch, copilul minune din Sebeş care i-a impresionat pe titanii muzicii secolului XIX. O dramă istorică, după o poveste adevărată. Un film despre un copil deosebit, care și-a dăruit viața pasiunii sale: muzica. Un film și despre fratele lui, care l-a susținut dar l-a pierdut, un film despre miracolul muzicii și despre marea dramă a unei povești de dragoste… Din această echipă va face parte și producătorul Eduard Schneider, care se va ocupa de second unit camera, practic a doua echipă de filmare.

1835 – Carl este la frageda vârstă de numai 5 ani. Cu un talent muzical de excepție, o voință de neclintit și cu o candoare irezistibilă va cuceri, în următoarea decadă, întreaga Europă. De la Viena până la Londra, de la Sebeș până la Paris și din Budapesta până la München, regi, regine, nobili, critici si genii muzicale, se vor înclina în fața lui. Toți își doresc să-l vadă, să-l audă și să se mândrească cu el.

Povestea uimitoare a unui copil genial

Carl își dăruiește întreaga energie muzicii. Susținătorii săi așteaptă tot mai mult de la el. Un singur om observă că organismul lui firav nu poate ține pasul cu marele lui spirit. Este oare prea târziu pentru a-i schimba destinul?
Scenariul filmului, scris de Brigitte Drodtloff, este susținut de Asociația Germană pentru Promovarea Filmului (Filmförderungsanstalt FFA) din Berlin. Scenariul se bazează pe cercetări personale și reconstruiește pe baza mai multor biografii și documente istorice o poveste captivantă, care va fi transpusă în film într-o notă de interpretare personală.

Povestea, pe scurt

Joseph este un tânăr în vârstă de 24 de ani, atractiv și ambițios. Jeanette, la fel de tânără și foarte frumoasă, este căsătorită cu contele Bánffy, care este ceva mai în vârstă. O iubire interzisă dar care nu poate fi oprită.
Joseph descoperă în Carl, fratele lui mai tânăr cu 17 ani, un talent deosebit pentru pian. Contele Bánffy și soția lui se angajează să promoveze cariera micului Carl – și astfel Joseph are șansa de a se apropia de Jeanette.
De acum, micul Carl va fi învățat și îndrumat de către cei mai buni profesori de muzică ai timpului. Prin persistența talentului și prin farmecul lui deosebit, Carl avansează pe drumul spre celebritate la curtea împăratului austriac și este pe cale de a deveni cel mai iubit pianist din Europa, în timp ce mentorul său, ambițiosul conte Bánffy, urcă scara ierarhiei. Pentru iubirea oarbă dintre Joseph și Jeanette însă, nu mai există limite – și, la apogeul faimei lui Carl, dragostea lor interzisă este demascată. Scandalul este iminent, iar cariera tânărului geniu ardelean Carl este periclitată. Din acest moment, interesele politice, presiunea financiară și intrigile însoțesc turneele pline de succes și consum uriaș ale tânărului geniu.
Carl reușește să aducă muzica lui Chopin la Curtea Regală Britanică și i se prezice un viitor grandios, un “al doilea Mozart”. În timp ce Joseph este sfâşiat între responsabilitatea lui pentru Carl și iubirea pentru Janette, iar contele Bánffy își vede de interesele lui, nimeni nu observă că micul Carl, acest pianist și compozitor extrem de talentat dar firav, nu mai face față ritmului trepidant de zi cu zi. Este o cursă contra cronometru dar nici Joseph sau Jeanette și nici familia, prietenii sau admiratorii nu vor putea să-l salveze pe Carl…
Cu două săptămâni înainte de a împlini 15 ani, tânărul care a atins ca nimeni altul inimile semenilor săi, se stinge. Joseph este distrus, a eșuat în responsabilitea sa. Acum el mai are un singur țel: să dea acestei tragedii un sens, pentru a păstra amintirea fratelui său. Muzica lui Carl Filtsch trăiește mai departe și impresionează pe oricine o ascultă.

ECHIPA:
BRIGITTE DRODTLOFF, scenariul şi regia
Brigitte Drodtloff provine dintr-o familie din Ardeal. La vârsta de zece ani ea era deja cunoscută în mass-media: timp de șapte ani a prezentat în limba germană emisiunile pentru copii în cadrul Televiziunii Române și a absolvit ulterior cursurile renumitei Facultăți de Film, Teatru și Televiziune din București.
După ce s-a stabilit în Germania, Brigitte Drodtloff a lucrat cu succes ca autoare de scenarii, ca regizoare de teatru (ex.”Hoții” de Friedrich Schiller, care s-a bucurat de un succes enorm în Sibiu), dramaturg, producatoare și manager pentru evenimente culturale internaționale.
“Omul”, utimul film de scurt metraj, scris, regizat și produs de Brigitte Drodtloff a fost onorat de către Organizația Germană pentru Evaluarea Filmelor cu predicatul “deosebit de valoros” și va fi prezentat în premieră la Festivalul de Film din Hof/Germania.

SABIN TAMBREA, pentru rolul lui Joseph, fratele lui Carl
Sabin s-a născut în Ardeal și a beneficiat de instruire muzicală pentru vioară, violă și pian. A absolvit studiile de actorie în 2010 la Facultatea de Actorie “Ernst Busch” în Berlin, unde este încă din 2008 membru al “Ansamblului Berlinez” sub conducerea lui Claus Peymann.
În 2011 a jucat rolul titular în “Ludwig II”, o producție cinematografică de Peter Sehr și Marie Noelle, pentru care a fost distins cu Premiul Bavarez de Film pentru cel mai bun tânăr talent și a fost nominalizat ca cel mai bun actor într-un rol principal pentru Premiul German de Film.

PETER SZAUNIG, consultanţă muzicală
Pentru consultanța muzicală privind moștenirea muzicală a lui Carl Filtsch am apelat la cunoscutul pianist, muzicolog și biograf Peter Szaunig – care, de altfel, este și inițiatorul și co-fondatorul Festivalului Internațional Carl Filtsch din Sibiu.

ANNE NIKITIN, muzica filmului
Coloana sonoră a filmului va fi compusă de Anne Nikitin – o muziciană care a fost deja premiată pentru nota deosebită pe care a conferit-o multor filme documentare, scurtmetraje, thrillere și comedii. Pentru lungmetrajul “Impostorul” (The Imposter), Anne Nikitin a fost onorată cu premiul BAFTA.

FRANK GLENCAIRN, camera
Frank Glencairn lucreaza din 1997 în industria cinematografică și de televiziune, inițial în domeniul de efecte speciale și montaj, ulterior în calitate de cameramann, senior editor și regizor pentru filme comerciale. Din 2007 el lucrează ca freelancer în domeniul cinematografiei și este un artist independent recunoscut și onorat cu mai multe premii – ultima distincție fiind renumitul “REMI Gold Award” de la Worldfest Film Festival din Houston/Texas. Pentru filmul “Omul” de Brigitte Drodtloff, Frank Glencairn a asigurat camera, montajul și colorgrading-ul.

EDUARD SCHNEIDER, camera
Eduard Schneider este un producător în domeniul audiovizual, recunoscut pe plan internaţional. Născut în Sebeş, oraşul natal al lui Carl Filtsch, a absolvit liceul în Hamburg/Germania şi studiile universitare în Grenoble/Franţa. În 1997 s-a restabilit în Sebeş, unde a fondat propria companie de producţie. Începând din 2004, el a produs nenumărate videoclipuri muzicale, reclame, filme de scurt metraj şi documentare pentru clienţi cu renume internaţional.
Cunoscut pentru creativitatea sa, şi nu foarte rar pentru imagini de film spectaculoase, Eduard are un ochi deosebit de sensibil pentru locurile care l-au inspirat pe Carl Filtsch acum 180 de ani pentru a crea muzica lui deosebită. Eduard Schneider este cetăţean de onoare al oraşului Sebeş.


Spread the love

Comentarii

Comentarii