Despre Sebes

Spread the love

Sebeş, mai demult Sebeşul Săsesc, (în maghiară Szászsebes, în germană Mühlbach, în dialectul săsesc Melnbach) este un oraş din judeţul Alba, Transilvania, România. Are o populaţie de 29.475 locuitori (recensământul din 2002).

sebes-40

Istoric
Pe locul Sebeşului de astăzi s-a aflat o aşezare dacică, încorporată în Imperiul Roman. Oraşul a fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloniştii saşi veniţi la chemarea regelui Ungariei. În Sebeş s-au stabilit populaţii provenite din zona Rinului şi a Moselei (regiunea Luxemburgului şi a vestului Germaniei de astăzi). Denumirea de “saşi transilvăneni” provine din confuzia făcută de cancelaria regelui Ungariei, pentru care toate populaţiile germane erau “saxones”, “saşi”. Germanii din Sebeş au fost de fapt franconi de pe Rin, “Rheinfranken”. Sebeşul Săsesc a fost unul din cele mai importante oraşe aleTransilvaniei medievale, devenind una din cele şapte cetăţi ale ţării. Fortificaţiile au fost întărite după invaziile tătare, dar oraşul a fost ocupat în 1438 de Imperiul Otoman. Dieta Transilvaniei s-a întrunit în Sebeş în 1556 şi 1600. Locul întrunirilor, Casa Zápolya, este acum muzeu.

Monumente

– Biserica Evanghelică-Lutherană edificată în stil gotic în sec.XIII-XIV. A fost renovată ulterior în stilul Renaşterii.
– Turnul octogonal, situat lângă Mănăstirea Franciscană.

Obiective turistice

Râpa Roşie, o rezervatie geologică la cca 3 km de oraş.

Personalităţi

În Sebeşul Săsesc s-a născut în anul 1830 pianistul şi compozitorul Carl Filtsch. De asemenea, în Lancrăm s-a născut, la 9 mai 1895, şi a copilărit Lucian Blaga, mare poet, dramaturg şi filosof român, decedat la Cluj, la 6 mai 1961.


Spread the love

Comentarii

Comentarii