Centrala termică din Valea Frumoasei se transformă în creșă și grădiniță

Centrala termică din Valea Frumoasei se transformă în creșă și grădiniță

0

Consiliul Local Sebeșa aprobat în ultima ședință un proiect de hotărâre, inițiat de viceprimarul Adrian Bogdan, prin care municipiul va avea, în curând, o nouă creșă și o grădiniță. Este vorba de schimbarea destinației centralei termice din Valea Frumoasei, care va fi transformată total. Aici vor funcționa o creșă și o grădiniță. Investiția, necesară orașului, se ridică la 3,2 milioane lei.

Creșa va fi amplasată la parter. Accesul în creşă se face printr-un hol central amplasat pe latura de nord a clădirii. În hol se află cabinetul medical şi izolatorul, spaţii cerute în caz de necesitate. Fluxul părinţilor/copiilor continuă din hol cu spaţiul de primire/vestiar către sala destinată locului de joacă/luat masa. Aceasta este flancată de cele 2 dormitoare, de 15 şi de 10 paturi. De asemenea spaţiul este în directă legătură cu grupul sanitar pentru copii şi oficiul de bucătărie. Legătura cu exteriorul este realizată printr-o uşă care da spre terasa exterioară, protejată cu poiată unde copii pot beneficia de soare, umbră, şi aer curat.
Bucătăria este amplasată adiacent creşei şi cuprinde spaţii care sunt grupate pe fluxuri distincte. Bucătăria propriu-zisă este compartimentată pentru preparări carne şi legume şi are şi o camera pentru spălat ouă. În interorul ei se mai află spaţii pentru spălat veselă, vase şi o biberonerie. Mâncarea este distribuită la creşă prin oficiu de nivel iar la grădiniţă, cu liftul special în oficiul de la etaj.
Toate spaţiile de la parter sunt ventilate şi luminate natural.
Grădiniţa este amplasată la etaj. Accesul copiilor în grădiniţă se face din exterior, pe o scară protejată de intemperii cu tâmplarie, care conduce la holul principal amplasat la etaj. Holul este prevăzut cu o cameră de izolare pentru situaţii de necesitate. Din hol se accede în camera de primire/vestiar unde copii se dezbracă şi îşi păstrează ţinuta de joacă. Urmează un degajament cu legături directe la sala de grupă, grupul sanitar copii, cameră educatoare, camera de material didactic şi sala multifuncţională. Sala de grupă este piesa principală care este în legătură directă cu dormitorul cu 20 paturi şi sala multifuncţională. Această sală este folosită pentru diverse activităţi printre care şi luat masa.
Hrana este adusă cu liftul în oficiu, de la bucătăria amplasată la parter. În continuarea sălii multifuncţionale este prevăzută o terasă acoperită, deschisă pentru copiii care ies periodic la aer curat.
Personalul are acces separat, prin cea de-a două casă de scară. Acesta beneficiază de un vestiar, prevăzut cu grup sanitar şi 2 birouri pentru administraţie.
Clădirea va fi reabilitată din punct de vedere termic prin prevederea de vată minerală de faţada cu tencuială decorativă subţire, ceea ce va aduce şi un câştig în ceea ce priveşte aspectul estetic şi cromatic al faţadei.