Astăzi: Ziua Naţională împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică

Spread the love

cropped-banner-site-albastruPe data de 4 aprilie, în peste 20 de oraşe din ţară, vor avea loc mai multe proteste şi manifestaţii împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Lista orașelor în acest moment este următoarea: București, Bârlad, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Brașov, Târgu Neamț, Mangalia, 2 Mai, Călărași, Piatra Neamț, Slatina, Galați, Timișoara, Oradea, Iași, Buzău, Costinești, Buziaș, Cluj-Napoca, Vaslui, Suceava, Craiova, Codlea, Vaslui, Suceava, Craiova, Codlea și numărul lor este în creștere.

Alba spune NU fracturării alături de întreaga Românie. În 4 aprilie orele 18.00, ne vom întâlni în faţa Cinematografului Dacia pentru a protesta alături de celelalte oraşe din toată ţara împotriva explorării şi exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

  • Cerem anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare, dezvoltare si exploatare emise pentru mai multe companii, printre care Chevron, East West Petroleum şi Clara Petroleum, ı̂n Dobrogea, Vaslui, respectiv judeţele Bihor, Arad şi Timiş. Cerem interzicerea prin lege a metodei fracturării hidraulice şi realizarea studiului de impact şi asupra mediului. În fiecare oraş se vor depune petiţii la Prefecturi, ca procedură prealabilă pentru anularea hotărârilor de Guvern;
  • Ne opunem oricărei ingerinţe din partea corporaţiilor ı̂n scrierea legislaţiei româneşti, în dauna interesului cetăţeanului. Denunţăm corupţia la nivel ı̂nalt care serveşte interese anti-cetăţeneşti. Luptăm pentru dreptul la un mediu sănătos, pentru dreptul la viaţă şi sănătate, pentru dreptul la o corectă informare a cetăţenilor.

Toate protestele sunt coordonate unitar la nivel naţional şi organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri (70 de ONG-uri din Coaliţia pentru Mediu, Asociaţia România Fără Ei, Asociaţia România Vie şi alte ONG-uri ori grupuri informale locale).

Invităm Mass Media şi parlamentarii să fie alături de societatea civilă şi cetăţeni în lupta unită pentru adevăr, pentru apărarea dreptului fundamental la un mediu sănătos şi pentru democraţie.

Cetăţeni, veniţi alături de noi pe 4 aprilie în toată ţara!

 

E-mail: csrm.alba@gmail.com

Web: http://stopfracturare.ro

INTERESE POLITICE

Plecând de la poziţia premierului Victor Ponta, care imediat după alegeri s-a răzgândit în privinţa moratoriului asupra gazelor de şist, şi culminând cu declaraţiile recente potrivit cărora nu ar exista indicii că fracturarea hidraulică are vreun impact negativ asupra mediului şi sănănăţii oamenilor, societatea civilă din România declanşează o campanie de informare reală a cetăţenilor cu privire la pericolele explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Nu putem rămâne indiferenţi în faţa dezinformării sistematice la nivel ı̂nalt, în faţa concesionărilor fără discernământ a unor zone extinse din ţară prin falsificarea realităţii legislative, în faţa ı̂ncălcării Constituţiei, a convenţiilor internaţionale obligatorii, şi faţă de crearea unei psihoze naţionale ı̂n ce priveşte false repere: independenţa energetică, locuri de muncă sau că explorarea nu înseamnă tot fracturare hidraulică, mesaj propagat complice tocmai de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Independenţa energetică este un mit, explorarea gazelor de şist durând doar câţiva ani. Independenţa nu poate veni decât din surse inepuizabile: soare, vânt, curenţi şi din noi tehnologii.

Cu ce se alege cetăţeanul din exploatare? Cu nimic. Gazul va aparţine ı̂n totalitate companiei. Piaţa gazelor este liberă şi preţul va fi acelaşi în toată Europa. Redevenţa este cea mai mică din Europa.

De asemenea, modelul polonez, invocat de Victor Ponta, este o minciună. Polonia nu a produs încă pentru piaţă niciun metru cub de gaz de şist, iar explorările au demonstrat că rezervele sunt de 10 ori mai mici decât estimarea americană initială.

SITUAŢIA ÎN ROMÂNIA

Pericolele fracturării hidraulice sunt ascunse opiniei publice.

În mai multe ţări europene precum Bulgaria, Franţa, Germania, Irlanda dar şi state din SUA, inclusiv New York, metoda a fost interzisă sau suspendată până la efectuarea unor studii clare privind impactul asupra mediului!

Deşi fracturarea hidraulică este o metodă foarte poluantă şi nu există încă o lege clară care să reglementeze resursele neconvenţionale precum gazele de şist, Guvernul a dat până ı̂n prezent mai multe hotărâri de guvern pentru a aproba acorduri de explorare şi exploatare pentru mai multe companii străine în Dobrogea, vestul ţării şi Vaslui.

Compania americană Chevron intenţionează să ı̂nceapă exploararea în acest an în judeţul Vaslui şi se fac deja presiuni foarte mari de la cel mai înalt nivel până la cel al oamenilor de rând ce se opun metodei.

În Bârlad mii de oameni au ieşit deja de patru ori, având de gând să iasă peste 15.000 pe data de 4 aprilie, însă primarul şi alte autorităţi locale au interzis protestul, ı̂n mod ilegal şi abuziv. Unii bârladeni au anunţat că vor ieşi chiar şi fără aprobare. Se fac însă demersuri pentru ca autorităţile să fie responsabilizate şi să își revizuiască decizia, pentru a evita alte demersuri legale împotriva lor. 

ADEVĂRUL ŞTIINŢIFIC

Pe scurt, fracturarea hidraulică este o metodă de exploatare a gazelor de şist, gaze neconvenţionale captive în roci dure. Această metodă presupune pomparea pentru fiecare sondă a aproximativ 20.000 m3 de apă cu substanţe chimice toxice (80 m3) la presiuni foarte mari pentru a elibera şi gazul ce va fi captat ulterior.

Mai mult de jumatate din apa contaminată rămâne insa în subteran şi migrează în timp ı̂n pânza freatică. Presiunea de aproximativ 1000 atm produce fisuri ı̂n pereţii forajului şi apar scurgeri directe în pânza freatică ı̂ncă de la prima utilizare. Aşa s-a intamplat in SUA, documentat cu mărturii şi cazuri reale în documentarul “Gasland”.

Explorarea şi exploatarea presupune şi următoarele pericole:

Consumul apei din zona de exploatare, dar şi aerul a dus şi va duce la boli, intoxicarea cu substanţe chimice producând afecţiuni dintre cele mai severe şi greu de tratat.

Substanţele toxice, dar şi radioactive antrenate de lichidul de fracturare vor contamina solul. Aproximativ 7% din cantitatea de gaz metan se pierde în aer şi poluează aerul. Gazul nu iese singur, ci împreună cu alte chimicale toxice volatile.

Exploziile asociate fracturării au produs cutremure de suprafaţă în SUA şi Marea Britanie iar apa introdusă ı̂n şisturi va forma o zonă de nisip gelificat care va favoriza alunecarea straturilor de rocă.

Distrugerea florei şi a faunei: Creşterea animalelor va fi afectată prin distrugerea sursei de apă şi hrană, fauna va dispărea, locul se va deşertifica.


Spread the love

Comentarii

Comentarii